Opleidings- of studieverlof: tijd voor ontwikkeling
Gebrek aan tijd is een belangrijke reden waarom je misschien niet aan een opleiding begint. Je hebt het met je werk en alle privé-afspraken vaak al druk genoeg. In veel cao’s staat inmiddels al dat je voor een deel in de tijd van de baas mag studeren. Het gaat dan meestal om een paar dagen per jaar. Wettelijk moet een werkgever de kosten van een verplichte opleiding vergoeden - inclusief reistijd en studiematerialen. Opleidingen kunnen verplicht zijn door de overheid óf via cao. In de wet is nog niets geregeld over verlof voor vrijwillige of optionele opleidingen of studies. Wij zetten ons in voor het recht van werknemers om verlof op te nemen voor het volgen van een opleiding.
Opleidingsbudget: geld om bij te leren
Een opleiding volgen is niet goedkoop. Een cursus kost al snel een paar honderd euro. Een langdurige opleiding is nog een stuk duurder. Gelukkig krijg je bij veel bedrijven een opleidingsbudget. Meestal is dat een bedrag dat je jaarlijks kan besteden aan het volgen van een opleiding.
Nog lang niet alle werkgevers stellen standaard een budget beschikbaar, daarom proberen wij in cao’s afspraken te maken. Heb je een opleiding op het oog? Ga dan altijd na wat er is afgesproken over een opleidingsbudget. Zijn er geen afspraken over? Bespreek het dan met je leidinggevende. Misschien wil je werkgever wel mee betalen.
Ontwikkelbudget: voor persoonlijke groei
Je kunt je ontwikkelen in je vak, maar ook als persoon. Misschien zit je wel niet lekker in je vel op je werk of twijfel je of je baan nog wel bij je past. Je hebt dan behoefte aan loopbaanadvies, loopbaancoaching of training die minder vakinhoudelijk is. Het helpt je meer richting aan je loopbaan te geven. En te doen wat bij jou past. Wij doen daarom ons best om ook een persoonlijk ontwikkelbudget op te nemen in cao’s.