Wat moet je doen voor je pensioen?
Leer in 2 minuten de basis kennen van ons pensioenstelsel! Bekijk hieronder het filmpje.
Wat moet je doen voor je pensioen? Geniet heel je leven!
Je bent jong en je wilt wat. Maar wil je meer weten over je pensioen, dan is het soms lastig om duidelijke antwoorden te krijgen op je vragen. Hieronder vind je tien vragen met daarbij een kort antwoord die we speciaal voor jou hebben opgesteld. Zo krijg je een beter beeld van wat je moet doen voor je pensioen. Tip: bekijk eerst bovenstaand filmpje.
Je spaart voor pensioen als je deelnemer bent in een pensioenregeling. Dat ben je als je een arbeidsovereenkomst hebt met een werkgever die een pensioenregeling kent, ongeacht je leeftijd. Voor flexwerkers is de situatie ingewikkelder. Als oproepkracht in de zorg heb je bijvoorbeeld geen arbeidsovereenkomst (en ben je dus geen deelnemer) als je in een kalendermaand niet hebt gewerkt. Bij twijfel of je wel pensioen opbouwt: vraag het bij ons na.
Als je bij de overheid, in het onderwijs of in de sector publieke diensten werkt, bouw je automatisch pensioen op bij ABP. Werk je in de sector zorg & welzijn, dan zit je automatisch bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Je hoeft hier niks voor te doen, maar je kunt ook niet voor een ander pensioenfonds kiezen. Als je ergens anders in dienst komt is het handig na te gaan of je werkgever een pensioenregeling heeft. Dan weet je meteen waar je pensioen opbouwt
Bij ABP en PFZW krijg je dan een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit vult je wettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering en je eventueel nog resterende looninkomen aan tot de AOW-leeftijd. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid heb je ook recht op een premievrije voortzetting van de opbouw van je ouderdomspensioen. Arbeidsongeschiktheid is een ingrijpende gebeurtenis. Neem voor raad en daad contact op met ons.
Bij trouwen in Nederland of geregistreerd partnerschap wordt het pensioenfonds vanzelf op de hoogte gesteld. Bij samenwonen niet en ook niet als je trouwt in het buitenland. Meld je partner in die gevallen aan bij je pensioenfonds. Zo zorg je ervoor dat je partner beter verzorgd achterblijft als jou iets overkomt. Meestal kan aanmelding via een formulier en met stukken zoals een samenlevingscontract. Let op dat je je partner afmeldt als jullie uit elkaar gaan. Door aanmelding van je partner ga je niet minder ouderdomspensioen opbouwen.
Als zelfstandige ontvang je net als werknemers AOW als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Maar alleen AOW is niet genoeg. Was je voordat je zelfstandige werd deelnemer in een pensioenfonds, dan kun je de deelneming vaak nog vrijwillig een tijdlang voortzetten (bij ABP kan dat nog 5 jaar). Je betaalt dan wel zelf de hele premie (je hebt geen werkgever meer die meebetaalt). Er bestaat ook een pensioenfonds specifiek voor ZZP-ers. En je zou zelf ook iets kunnen regelen via een verzekeringsbedrijf of bank. Neem contact op met ons voor meer informatie over de mogelijkheden.
Kijk of je ergens papieren hebt over je vorige werk of vraag het na bij je oude pensioenfonds. Je kunt opgebouwde rechten ook inzien via http://www.pensioenregister.nl/.
Dan is er normaal gesproken een nabestaandenpensioen voor je eventuele partner, ex-partner en/of kinderen. Dit pensioen is afgeleid van het ouderdomspensioen. De hoogte hangt af van wat er in jouw pensioenregeling is afgesproken. En het kan ook verschil maken of je voor of na de AOW-leeftijd overlijdt.
Werkloosheid is ingrijpend voor je pensioen. De gevolgen zijn afhankelijk van je pensioenregeling. Bij ABP bouw je tijdens de WW of de daarop aansluitende werkloosheidsuitkering nog voor 3/8 pensioen op. Dit kost je dan geen premie meer. Bij PFZW is er tijdens de werkloosheidsuitkering geen automatische pensioenopbouw meer. Wel is er een mogelijkheid van bescherming tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden. En bij de meeste pensioenfondsen kun je ook vrijwillig je pensioenopbouw voortzetten, maar daarvoor moet je wel nagaan wat het je kost (de werkgever betaalt immers niet meer mee). Het is niet leuk, maar toch aan te raden je bij werkloosheid te laten informeren over de gevolgen voor jouw pensioen. Hulp nodig? Neem contact op met de bond.
De kern van ons pensioensysteem wordt door vrijwel niemand echt betwist. Samen sparen via fondsen die werken zonder winstoogmerk levert nog altijd het beste resultaat op. Discussiepunt is wel dat in het huidige systeem een bepaalde uitkering min of meer wordt gegarandeerd. Die moet dan vast en zeker worden gefinancierd, ook al vindt de uitbetaling pas over vele jaren plaats. Dat maakt het systeem erg duur, zeker zolang de rente zo laag blijft. Het klinkt vreemd, maar als het pensioenfonds geen uitkering van een bepaalde hoogte meer toezegt, ontstaat er meer ruimte om een goed pensioen bij elkaar te sparen. Natuurlijk moeten de fondsen wel helder maken hoe ze dat gaan doen en wat er gebeurt met mee- en tegenvallers. Vakbonden, werkgevers, politiek en wetenschappers zoeken naar een nieuw pensioensysteem dat de voordelen van het oude systeem combineert met nieuwe afspraken om voor jou een optimaal pensioen te regelen.
Staat jouw vraag er niet bij of heb je aanvullende vragen? Neem gerust contact met ons op via 030 751 1003!