Versnelling aanpak ventilatie op scholen goede zaak, maar kijk ook naar nieuwe techniek

De vaart die minister Wiersma van funderend onderwijs maakt met de aanpak van de ventilatieproblematiek op scholen, valt in goede aarde bij CNV Onderwijs. CNV Onderwijs pleit al lang voor de aanpak van het ongezonde werk- en leerklimaat waarmee veel scholen kampen. Maar de bond vindt het een gemiste kans dat de minister zich bij de verbetering van de luchtkwaliteit alleen richt op ventilatie die aanpassingen aan gebouwen vergt. Voorzitter Daniëlle Woestenberg: “In de landen om ons heen wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe technieken die sneller en flexibeler kunnen worden toegepast. We moeten alles doen om scholen de komende winter verantwoord open te houden. Dat de minister CO2 meters voor scholen gaat vergoeden is prima, dit hebben we vaak bepleit. Maar die zijn niet meer dan kanaries in de kolenmijn en bieden geen oplossing, alleen inzicht in het probleem. We moeten echt alle opties onderzoeken om schoolsluiting in de toekomst te voorkomen. Aanpassingen aan de gebouwen duren lang: ze vereisen vergunningen en de bouwsector is momenteel overspannen.” 

Twee jaar corona

De handreiking ventilatie die de minister vandaag in samenspraak met de PO-Raad, de VO-raad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceerde, moet een versnelling teweegbrengen in de oplossing van een al jaren bekend probleem. Woestenberg: “Op een groot deel van de scholen is de luchtkwaliteit niet op orde, met ook hoofdpijn en uitval tot gevolg. Volgens het ministerie gaat het om ongeveer een kwart van de scholen, de Raden spraken in het najaar zelfs van driekwart. Twee jaar corona heeft aan dit al jaren bekende probleem een heel nieuwe dimensie gegeven.  

Een veilig werk- en leerklimaat moet breder dan de huidige SUVIS-regeling worden bekeken. De school is een werkomgeving voor leerlingen, studenten en personeel die vergelijkbaar als een kantoor moet worden bezien. Dus minder schadelijke luchtdeeltjes dan volgens de huidige wetgeving in oude schoolgebouwen is toegestaan. 

De techniek heeft niet stilgezeten de laatste jaren, toch zien we dat ook in het huidige voorstel in Nederland vooral gekeken wordt naar traditionele ventilatiesystemen. Er is meer mogelijk. In de landen om ons heen worden grootscheepse proeven worden gehouden met alternatieve luchtfilterings- en luchtreinigingsapparatuur op scholen. We moeten ook in Nederland alle mogelijkheden die kunnen bijdragen aan een veilige en gezonde school op zijn minst serieus onderzoeken. Wéér een winter met schoolsluitingen willen we niet.”