Werkgevers hebben impact overgang op hun vrouwelijk personeel slecht in beeld

Zeven op de tien werkgevers hebben geen tot nauwelijks aandacht voor de impact van de overgang op hun vrouwelijke werknemers. Slechts vier op de tien werkgevers (38%) voeren beleid gericht op werkneemsters in de overgang. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder bijna 1000 personeel/HRM verantwoordelijken uitgevoerd door Kien Onderzoek in opdracht van CNV Connectief. “Dat is een apert gemiste kans.” zegt Daniëlle Woestenberg, bestuurslid van vakbond CNV. “We weten uit eerder onderzoek dat 60% van de vrouwen de combinatie werk en overgang zwaar valt. In Nederland werken bijna een miljoen vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Werkgevers hebben er, en al helemaal in deze tijd van grote arbeidstekorten, alle belang bij om deze vrouwen door een goed personeelsbeleid aan het werk te houden en onnodige uitval te voorkomen. De maatschappelijke kosten van overgang gerelateerd ziekteverzuim zijn enorm.[i] Juist deze vrouwen hebben een schat aan arbeidservaring. Meer kennis van en aandacht voor de overgang in het personeelsbeleid zijn hard nodig. ”

Kennis en beleid

Uit het CNV onderzoek blijkt dat veel werkgevers geen enkel zicht hebben op de invloed van overgangsklachten van hun werkneemsters op de verzuimcijfers van het bedrijf of instelling. Slechts 14% van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf dit inzicht heeft. De rest (57 %) weet dat het inzicht ontbreekt of twijfelt of die kennis beschikbaar is (29%). Ook betwijfelen veel werkgevers of hun arbodiensten aandacht hebben voor de overgang als mogelijke oorzaak van het ziekteverzuim. Slechts 27% van de HRM managers zegt dat hun arbodienst de overgang als verzuimoorzaak in beeld heeft, 18% weet dat dit niet zo is en 55% heeft geen idee. Woestenberg: “Er ligt een groot verbeterpotentieel. Bedrijven zouden er goed aan doen om samen met hun arbodienst te kijken hoe zij tot meer inzicht kunnen komen. En van daaruit dan werken aan een beleid, want dat ontbreekt bij zes op de tien bedrijven.” Daar waar wél specifiek beleid is, betreft het meestal de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibiliteit in werktijden, gevolgd door aanpassing van werkomstandigheden en tijdelijke aanpassing van het takenpakket.

Aandacht en begrip

Het thema overgang krijgt binnen de meeste organisaties weinig aandacht. 71% van de HRM managers zegt dan ook dat er binnen hun bedrijf of organisatie meer gedaan zou kunnen worden om het werkleven van vrouwen in de overgang aangenamer te maken. Duidelijker maken waar vrouwen terecht kunnen met vragen en voor begeleiding, betere bekendheid van leidinggevenden, meer aandacht in het beleid en bespreekbaar maken op de werkvloer worden het meest genoemd als verbeterkansen. Driekwart van de HRM managers denkt dat ze begrip zouden hebben voor een ziekmelding op grond van overgangsklachten. Dat vertrouwen ligt wat lager als het gaat om verondersteld begrip van directie/management (48%) en collega’s in het bedrijf (44%). De bedrijfsarts wordt door 66% begripvol ingeschat.

CNV Open over de Overgang

Het onderzoek maakt deel uit van het CNV-project Open over de Overgang, dat wil bijdragen aan het beter bespreekbaar maken van dit nog gevoelige onderwerp. Op 17 mei organiseert CNV een webinar specifiek over bespreekbaarheid op het werk van overgangsklachten, en hoe leidinggevenden daarmee rekening kunnen houden.

Onderzoek verantwoording

Kien Onderzoek deed in opdracht van CNV representatief onderzoek onder panelleden van PanelWizard Direct. Hieruit werden 949 werkende Nederlanders, (mede-)beslissend of eindverantwoordelijk voor personeel/HRM in een organisatie met minimaal 101 medewerkers in de vestiging waar men werkt, benaderd. Dit leidde tot 523 volledig ingevulde vragenlijsten, een responspercentage van 62%. Bij een betrouwbaarheid van 95% kan de steekproefuitkomst maximaal 4,3% afwijken van de werkelijke situatie (als alle Nederlanders in de doelgroep ondervraagd zouden zijn).

[1] De totale kosten van verzuim door vrouwen in de leeftijdscategorie 44-55 jaar gerelateerd aan de overgang is naar schatting 654 miljoen euro per jaar in Nederland in 2019. Dat is exclusief het productiviteitsverlies van 11-12% (Kleinman et al. Journal of Occupational and Environmental Medicine 2013)

Bron: www.vuurvrouwwerkt.nl