CNV: cruciale dag voor afvalsector, laatste onderhandelingen over cao, stakingen dreigen

Vanmiddag onderhandelen vakbonden CNV en FNV met werkgevers over een nieuwe cao voor de sector Grondstoffen Energie en Omgeving (GEO). Eerdere onderhandelingen hebben niet tot resultaat geleid. Slaagt de poging vandaag ook niet, dan gaan vanaf morgen direct acties van start.

De onderhandelingen draaien voornamelijk om de eis van CNV en FNV tot een redelijke loonsverhoging. Het laatste bod van de werkgevers was zo laag dat werknemers de kleine verhoging meteen weer kwijt zouden zijn aan een hogere ziektekostenpremie en de inflatie. Maar het meningsverschil met de werkgevers gaat ook over het verbeteren van de generatieregeling, invulling van het pensioenakkoord, rouwverlof en duurzame inzetbaarheid.

Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid en Publieke Diensten: 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat werknemers in deze sector hun koopkracht maar amper zouden kunnen behouden. Het werk is zwaarder, er is meer risico en deze mensen helpen de maatschappij al 10 maanden draaiende te houden.'

Vuilophaalwagens rijden niet

Al een week voeren de vakbonden zichtbaarheidsacties voor een betere cao in meer dan twintig bedrijven. Die hebben de werkgevers nog niet op andere gedachten kunnen brengen. Daarom hebben CNV en FNV voor vrijdag harde acties voorbereid bij drie vestigingen van het bedrijf HVC in Lelystad en Zeewolde. Tientallen chauffeurs van vuilophaalwagens rijden niet en werknemers bij twee afvalbrengstations werken niet. Vandaag wordt in andere bedrijven opgeroepen tot een actie op 4 februari bij Circulus-Berkel in drie vestigingen in Deventer, Zutphen en Apeldoorn. Bij de bedrijfsonderdelen grondstoffen, de veegdienst en de milieustraat dreigen daar een stiptheidsacties van vier uur.