Genieten van een lange vakantie voor weinig uur

De grauwe januarimaand ligt achter ons. Misschien ben jij in je hoofd al bezig met het plannen van een vakantie. En dat is in 2023 wel heel voordelig. Je neemt al snel meer vrije dagen op, door je vakantiedagen strategisch in te zetten. Extra tijd dus, om die lange reis te plannen of wat langer te relaxen. We vertellen je graag hoe je met minimale ureninzet, maximaal geniet.

Over de verlofsoorten

We beginnen bij het begin. Er zijn verschillende verlofsoorten, die je kunt inzetten voor een welverdiende break. Dat zijn:

  • Wettelijke vakantiedagen: wettelijke vakantiedagen liggen vast in de wet. Dit zijn doorbetaalde vrije dagen, die je zelf opneemt wanneer je wilt. Je bouwt per jaar vier keer het aantal uren dat je per week werkt op aan vakantiedagen. Werk je 40 uur per week? Dan heb je dus recht op 160 uur. Dat zijn 20 vakantiedagen.

    Vervaldatum wettelijke vakantiedagen: wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Vakantiedagen die je bijvoorbeeld in 2022 hebt opgebouwd, vervallen op 1 juli 2023. In je cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn opgenomen. Check dat dus altijd goed.

  • Bovenwettelijke vakantiedagen: bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra vakantiedagen bovenop het wettelijk minimum. Deze extra dagen worden afgesproken in je cao, contract of bedrijfsreglement. Werk je 40 uur per week en krijg je 25 vakantiedagen? Dan bestaat dat potje dus uit 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.

    Vervaldatum bovenwettelijke vakantiedagen: bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Je hebt de mogelijkheid om bovenwettelijke vakantiedagen op te bouwen. Let op: na 5 jaar vervallen ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen.

  • Verplichte vrije dagen: je werkgever mag je ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen laten opnemen. Dit soort dagen vallen meestal tussen een nationale feestdag en het weekend. Denk bijvoorbeeld aan de vrijdag na Hemelvaart. Dit moet dan wel zijn afgesproken in je cao. Sla dus altijd je cao erop na en check of dat voor jou van toepassing is.
  • Officiële feestdagen: een officiële feestdag is een dag, waarbij de cao regelt dat je als werknemer betaald vrij bent. Dagen die, voor de meeste werknemers, tot een officiële feestdag gerekend kunnen worden zijn: nieuwjaarsdag, goede vrijdag, pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en kerst.

Tip: je werkgever is niet wettelijk verplicht om je vrij te geven op een officiële feestdag. Je hebt dus – wettelijk gezien – geen recht op een vrije dag. In sommige sectoren, zoals de zorg of in het transport, werk je gewoon door. Sla dus altijd je cao erop na om te checken of je vrij bent op een officiële feestdag.

Officiële feestdagen

Wil jij aan de slag met het maken van je vakantieplanning? En wil je weten op welke dagen de officiële feestdagen vallen, om de inzet van je verlofdagen te bepalen? Check dan het handige overzichtslijstje.

Check officiële vakantiedagen

Je vakantiedagen slim opnemen

Oké, je bent nu op de hoogte van al je verlofsoorten en het vervaltermijn. Dan is het nu tijd om met al je vrije dagen een slimme puzzel te leggen. Het meeste voordeel haal je in de maanden april, mei en juni. Plan je vakantiedagen rond de officiële feestdagen Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren, voor het dubbele aantal dagen vrij. We zetten 4 slimme tips alvast voor je op een rij.

  1. Plannen voor een korte citytrip of even lekker niks, rond de paasdagen? De tweede paasdag valt op maandag 10 april. Als je 4 vakantiedagen inzet, ben je in totaal 9 dagen vrij (van zaterdag 8 t/m zondag 16 april).
  2. Liever er tussenuit rond Koningsdag? Dat valt op donderdag 27 april. Als je die week 4 vakantiedagen inzet, ben je ook hier 9 dagen vrij (van zaterdag 22 t/m zondag 30 april).
  3. Wil je lekker wat langer weg in mei? Dan haal je veel tussen Hemelvaart en Pinksteren. Hemelvaart valt op donderdag 18 mei, de 1e en 2e Pinksterdag op zondag 28 mei en maandag 29 mei. Je bent in de week van Hemelvaart t/m de week van 2e Pinksterdag vrij, als je 13 vakantiedagen inzet. Daar krijg je dus 23 vrije dagen voor terug (van zaterdag 13 mei t/m zondag 4 juni).
  4. In 2023 vallen de 1e kerstdag, 2e kerstdag en nieuwjaarsdag gunstig op een doordeweekse dag. Ben je vrij op die officiële feestdagen? Neem dan 3 verlofdagen op tussen kerst en oud en nieuw en je bent 10 dagen vrij. (van zaterdag 23 december t/m maandag 1 januari 2024). Trek je de vakantie liever iets langer door in januari? Dan krijg je 16 dagen vrij voor 7 verlofdagen (van zaterdag 23 december t/m zondag 7 januari 2024).

Slim je vrije dagen opnemen als werkende ouder

Als werkende ouder, ben je afhankelijk van de schoolvakanties van je kinderen. Toch zijn er ook in dit geval wat handige tips om je vakantie te verlengen met hetzelfde aantal vrije dagen.

  1. Vaak zijn de kinderen op Goede Vrijdag vrij. En pasen valt in datzelfde weekend. Dé perfecte dag dus, om als ouder ook lekker vrij te nemen. Neem op vrijdag 7 april een verlofdag op en je hebt een lang weekend van 4 dagen (van vrijdag 7 april t/m maandag 10 april).
  2. Datzelfde geldt voor Hemelvaartsdag. Dat valt op donderdag 18 mei. Neem op vrijdag 19 mei een verlofdag op en je hebt een lang weekend van 4 dagen (van donderdag 18 mei t/m zondag 21 mei).
  3. De meivakantie start voor de meeste scholen van 22 april t/m 7 mei. De meivakantie is dus een uitstekend moment om vrij te vragen. Koningsdag (donderdag 27 april) valt in deze vakantieperiode. Dat scheelt, want dan hoef je dus een dag minder verlof in te zetten. Met 9 verlofdagen heb je dan 16 dagen vrij achter elkaar (van zaterdag 22 april t/m zondag 7 mei).
  4. Tussen kerst en oud en nieuw zijn de kinderen vrij van school. Zowel de 1e en 2e kerstdag, als nieuwjaarsdag vallen allemaal doordeweeks. Met 3 verlofdagen heb je dan 10 dagen vrij (van zaterdag 23 december 2023 t/m maandag 1 januari 2024).

Let op: De meeste scholen sluiten de deuren in de meivakantie van 22 april t/m 7 mei. We gaan daarbij uit van overheidsadvies. Check dit voor de zekerheid even bij school. Zij kunnen ervoor kiezen om de school in de week vóór Koningsdag te sluiten.

Vakantiedagen laten uitbetalen

Laat je de opgebouwde vakantiedagen liever uitbetalen, in plaats van dat je ze opneemt? Dan kun je je baas vragen je bovenwettelijke vakantiedagen uit te keren, als dat in de cao is opgenomen. Let op: hij is niet verplicht dit te doen. Gaat hij toch akkoord met je verzoek? Weet dan dat je daar belasting over betaalt. Je ontvangt waarschijnlijk minder dan verwacht. Weeg dus eerst af of je het waard vindt.

Wettelijke vakantiedagen moet je, in tegenstelling tot bovenwettelijke vakantiedagen, echt gebruiken om rust te pakken. Deze dagen kun je dus niet laten uitkeren.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict