Wens om snel tot cao Waterbedrijven te komen

De cao Waterbedrijven loopt eind dit jaar af. Gezien de historie met lange cao-trajecten, zéker gezien de hoge inflatie, zien we als bonden de noodzaak om snel tot een nieuwe cao te komen. De werkgevers hebben ons ook benaderd om te bezien of we dit jaar nog tot een cao-resultaat zouden kunnen komen, zodat medewerkers er snel iets van merken. Het liefst vóór 1 november zodat een aantal voorstellen meegenomen kan worden met de salarisuitkering per december.

De bonden krijgen veel berichten over het feit dat werknemers in de lagere loonschalen, maar ook zeker in de middenschalen, het financieel zwaar hebben. Wij voelen dan ook de noodzaak om binnen het kalenderjaar 2022 iets voor de achterban te doen en snel te komen tot een nieuwe cao Waterbedrijven 2023.

Snelheid mag echter geen reden zijn tot onzorgvuldigheid.

Inmiddels is er een tweetal overleggen geweest met de werkgevers. Hoewel beide kanten van de tafel de noodzaak benadrukken, is er helaas nog geen resultaat geboekt aan de cao-tafel. Daarvoor liggen de voorstellen te ver uit elkaar. Het voorstel van de werkgever is in onze ogen te mager.

De komende weken praten wij verder met de werkgevers om te bezien of er een cao met een korte looptijd en stevige inflatiecorrectie afgesloten kan worden.