Toekomstproof

Raoul Vinken (32) is kaderlid van CNV, sector Overheid, en lid van het SGB-rijk en het LGB Financiën. Ook is hij vakbondsconsulent, vakbondsvrijgstelde en adviseur. Hij is medewerker DIV bij de belastingdienst in Heerlen.

De laatste plooien zijn glad gestreken. CNV is niet langer verdeeld, maar op 1 april samengevoegd tot één organisatie. En dat is goed nieuws. Als je ambities hebt, moet je toekomstproof zijn of worden in deze veranderende maatschappij. En dat doe je door de schotten tussen alle onderdelen te verwijderen en de krachten te bundelen.

Bij die feestelijke bundeling bleef het niet in april. Want de sector Rijk heeft een nieuwe cao afgesloten en dat was eigenlijk al een feest op zich. Ik werk nu ruim tien jaar in deze sector, maar ik me niet herinneren dat vooraf aan een aflopende cao een nieuwe werd afgesloten. En als we inhoudelijk kijken naar het percentage loonsverhoging en eenmalige uitkeringen, ook nog eens een zeer mooi resultaat. Vooral als je in het achterhoofd houdt dat we als land fors moeten bezuinigen. Hopelijk overtuigt dit resultaat de jongere generatie en kunnen we in de komende periode het belang van de vakbond in relatie tot het afsluiten van cao’s inzichtelijk en zichtbaar maken.

Ik kan me niet herinneren dat vooraf aan een aflopende cao een nieuwe werd afgesloten

Raoul Vinken

Om het Rijk aantrekkelijk te maken voor jonge werknemers hebben de onderhandelaars iets moois kunnen toevoegen aan de mogelijkheden binnen het IKB (individueel keuzebudget): het aflossen van studieschuld. Deze inzet, ook afgesproken in andere cao’s, komt uit de koker van ‘ons CNV’. Een mooi resultaat door de collectiviteit en de input van onze leden.

Andere winstpunten uit deze cao zijn het betaald zorgverlof dat is uitgebreid naar vier weken en de fietsleaseregeling. Die maakt het voor milieubewuste ambtenaren aantrekkelijker om voor groene alternatieven te kiezen en zo bij te dragen aan een groenere werkomgeving. Resultaten die smaken naar meer. Nu de confetti van de fusie langzaam de grond raakt en de vlaggetjes weer verwijderd worden, is het daarom alweer tijd om vooruit te kijken naar nieuw succes. Maar nu wel sámen, arm in arm, schouder aan schouder, als één CNV. Volle kracht vooruit!