Alles over de reiskostenvergoeding

Je werkgever mag een belastingvrije reiskostenvergoeding geven. Daarmee betaal je de kosten die je maakt om naar je werk te komen. Of je nu met de auto, het openbaar vervoer of de fiets naar je werk gaat. Wat is reiskostenvergoeding precies? En wanneer heb je er recht op? We vertellen je alles wat je moet weten over deze vergoeding.

Reiskostenvergoeding: wat is het?

Een reiskostenvergoeding is een vergoeding die je werkgever kan geven voor de kosten die je maakt om naar je werk te reizen. Of het nu met de auto of het openbaar vervoer is. Het kan gelden voor je dagelijkse woon-werkverkeer en voor zakelijke reizen. Bijvoorbeeld als je naar een klant gaat. Sommige werkgevers betalen een vast bedrag per kilometer, ook wel een kilometervergoeding genoemd. Andere werkgevers betalen een vast maandelijks bedrag. Je vindt de reiskostenvergoeding terug op je loonstrook. Controleer altijd je cao of arbeidscontract om te zien welke regels voor jou gelden.

Wanneer heb je recht op een reiskostenvergoeding?

Je hebt recht op een reiskostenvergoeding wanneer er afspraken over zijn gemaakt in je cao of arbeidsovereenkomst. Er bestaat geen wettelijke reiskostenvergoeding. Je werkgever is dus niet verplicht om een vergoeding te betalen. Als je recht hebt op reiskostenvergoeding, maakt het niet of je met de fiets, de auto of lopend naar je werk gaat. Heb je een auto van de zaak of een ov-kaart van je werkgever? Dan hoeft je werkgever geen reiskostenvergoeding te betalen. Als je meerdere ritten op een dag maakt, bijvoorbeeld omdat je gebroken diensten werkt, heb je elke rit recht op reiskostenvergoeding.

Vanaf hoeveel kilometer krijg je reiskostenvergoeding?

Er is geen wettelijke afspraak over het aantal kilometers dat als minimum telt voor reiskostenvergoeding. Je werkgever mag dit zelf bepalen. Soms geven werkgevers een reiskostenvergoeding na de eerste 10 kilometer. Anderen betalen juist van deur tot deur.

Hoogte reiskostenvergoeding en belasting

Voor elke kilometer die je maakt kan je werkgever een belastingvrije vergoeding geven van maximaal € 0,23. Krijg je een vergoeding hoger dan € 0,23 per kilometer? Dan geldt dat als loon en betaal je er belasting over. Als je met het openbaar vervoer reist, kan je werkgever alle kosten belastingvrij vergoeden.

Carpoolen naar het werk

Organiseert je werkgever dat je samen met collega’s in een auto of busje naar het werk reist? Dan spreken we over ‘vervoer vanwege de werkgever’. In dat geval kan de chauffeur een vergoeding van maximaal € 0,21 per kilometer ontvangen. Als de chauffeur extra kilometers maakt om een collega op te halen, wordt dat ook vergoed. Degenen die meerijden krijgen geen vergoeding.

Reis je samen met een collega in een auto naar het werk en regel je dit zelf? Dan hebben jullie beiden recht op een reiskostenvergoeding. Kilometers voor omrijden krijg je niet vergoed.

Reizen met het openbaar vervoer

Ook als je met het openbaar vervoer naar je werk reist, heb je recht op een reiskostenvergoeding. Je werkgever heeft drie keuzes, namelijk het belastingvrij vergoeden van:

  • De reiskosten die je daadwerkelijk hebt gemaakt.
  • Het aantal gemaakte kilometers.
  • Een ov-kaart

Vragen of twijfels over je reiskostenvergoeding

Vraag jij je af of je recht hebt op een reiskostenvergoeding? Of ontbreken de reiskosten op je loonstrook, terwijl je er volgens je cao of contract wel recht op hebt? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we de beste oplossing.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over reiskostenvergoeding

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict