Werkgevers heroverwegen eindbod cao Productie- en leveringsbedrijven (PLb)

CNV gaf samen met andere bonden een uitgebreide terugkoppeling van de reacties op het eindbod van werkgevers in de sector Productie- en leveringsbedrijven. De rode draad: de loonstijging. Als reactie hierop heroverwegen de werkgevers hun eindbod.

Eindbod zorgde voor onrust bij leden

Begin juni deden werkgevers bij de energieproductie- en leveringsbedrijven (PLb) een eindbod en gooiden daarmee het cao-overleg op slot. Veel leden van het CNV hebben al gestemd en hun mening naar het CNV gestuurd. Er is ongeloof en onrust onder de medewerkers. Medewerkers bij de energiebedrijven missen in het eindbod de waardering die zij van hun werkgevers verwachten: waardering voor de inzet de afgelopen jaren én waardering voor het feit dat zij loyaal aan het bedrijf zijn. De sector moet medewerkers boeien en binden en dat is volgens de reacties nog ver te zoeken.

Nooit een goed moment voor loonsverhoging

In het verleden zijn behoudende loonstijgingen afgesproken. Werkgevers zagen slecht weer op komst of vonden dat ze er midden in zaten. Nooit was het een keer mooi weer, terwijl er de afgelopen jaren heel veel winst is gemaakt. En ook nu nog wordt er door de energiebedrijven goed verdiend.

'Medewerkers verwachten juist nu een gebaar van hun werkgever. Want juist nu worden medewerkers geconfronteerd met een gemiddelde inflatie die dit jaar uitkomt op een uitzonderlijke 8,7%. Met name door de dure energie en de gestegen prijzen van levensmiddelen, goederen en diensten. Pas in 2023 zal de inflatie naar verwachting afnemen naar 3,9% en in 2024 naar 2,4%.’
Arno Reijgersberg, onderhandelaar cao Productie- en leveringsbedrijven

Cao PLb: hoe nu verder?

Wij hebben het idee dat de werkgevers onze reacties op het eindbod herkennen. En ondanks dat vooral de loonstijging in de cao het meest in het oog springt, zijn er meer knelpunten binnen de bedrijven genoemd, waaronder werkdruk, vacatures en ziekteverzuim.

Wij hebben de werkgevers gevraagd om met een veel beter bod voor het loon te komen. Een bod waarbij de werkgever zijn waardering voor de medewerkers toont. Op de overige punten hebben wij een handreiking gedaan om op sector- of bedrijfsniveau mee te denken en mee te praten om knelpunten op de werkvloer te bespreken en proberen op te lossen.

Wat doet CNV als er geen beter eindbod komt?

De wensen en verwachtingen over de loonstijging zijn divers. Wij hebben gevraagd om een korte looptijd van 1 mei 2022 tot 1 mei 2023 en een passende loonsverhoging. Werkgevers gaan deze week met elkaar in gesprek en wij hopen dat er vervolgens aanleiding is om het cao-overleg gezamenlijk weer op te starten. Lukt dat niet? Dan stellen wij de werkgevers een ultimatum en dreigt een actietraject.

Houd de cao-pagina Productie- en leveringsbedrijven in de gaten