Al het nieuws

CNV-leden akkoord met sociaal plan Onyx kolencentrale

De leden van CNV Publieke Diensten hebben gisteren in overgrote meerderheid ingestemd met het sociaal plan voor de Onyx kolencentrale dat de bonden hebben afgesloten met Power Plant Rotterdam BV, die de centrale op de Maasvlakte exploiteert. Als het sociaal plan definitief wordt vastgesteld, is daarmee één van de hobbels genomen die sluiting van de kolencentrale in de weg staan, zegt CNV Publieke Diensten-bestuurder Anselma Zwaagstra.

Zwaagstra vindt dat er een prima sociaal plan ligt. Over dit plan is ruim 15 maanden onderhandeld. Medewerkers van PPR die hun baan verliezen krijgen een ontslagvergoeding van ten minste 12 maanden salaris, met een maximum van 48 maanden. De uiteindelijke som is afhankelijk van het aantal dienstjaren, leeftijd en salaris. Werknemers kunnen kiezen voor een begeleidingstraject van werk naar werk van maximaal drie jaar met behoud van inkomen, maar kunnen ook kiezen voor een snelle eenmalige afkoop. Dat kan al zodra het sociaal plan definitief is, werknemers hoeven dus geen boventalligheid af te wachten, maar kunnen al op zoek naar een andere baan.

Zwaagstra: ‘Het was een zeer moeizaam proces, maar er ligt nu een mooi resultaat, waarbij ook de ondernemingsraad constant betrokken is geweest. Het is een belangrijke stap naar de onvermijdelijke sluiting. We zijn blij dat de werknemers nu op een goede, fatsoenlijke manier kunnen vertrekken.’