Krijg grip op je loopbaan

Je loopbaan duurt steeds langer, bijvoorbeeld door de stijgende AOW-leeftijd. Het is daarom belangrijk om gezond en met plezier te blijven werken tot aan je pensioen. Zorg dat je werk uitdagend blijft. Nu én in de toekomst. Wij geven 4 tips om controle over je loopbaan te houden.

Tip 1: Neem de leiding over je loopbaan

Zit zelf aan het stuur van je carrière. Bedenk wat je nodig hebt voor jouw ideale baan. Jij bent verantwoordelijk voor je loopbaanstappen, niet je werkgever. Neem zelf het initiatief. Zo sta jij aan het roer van je loopbaan en dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Ook helpt deze houding bij het overwegen van een nieuwe baan. Of bij het vinden van manieren om te groeien in je huidige baan. Bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of opleidingen om je kansen te vergroten.

Tip 2: Doe een ‘Loopbaan APK’

Check regelmatig of je werk nog bij je past. Vraag jezelf af: ‘Waar sta ik nu en wat wil ik over 5 jaar bereiken?’ En: ‘Is dit werk uitdagend genoeg of moet ik iets veranderen?’ Zie dit als een loopbaan APK. Een moment om te beoordelen of je nog op koers ligt. Kijk niet alleen naar je vaardigheden, maar ook of je nog plezier hebt in je werk. Zo houd je grip op je loopbaan en werkgeluk.

Tip 3: Blijf leren en ontwikkelen

Een leven lang leren is de nieuwe norm. Blijf jezelf ontwikkelen om bij te blijven in een snel veranderende arbeidsmarkt. Versterk je positie voor nu én voor later door te investeren in scholing. Professioneel loopbaanadvies en trainingen kunnen je hierbij helpen. Zo verzeker je jezelf van een sterke positie.

Loopbaanontwikkeling: houd de touwtjes in handen

Zit je met vragen over je carrièrepad? Wil je helder krijgen wat je ambities zijn en hoe je die bereikt? Of ben je net je baan verloren en zoek je hulp bij het vinden van je nieuwe droomjob? Maak dan kennis met James Loopbaan, een initiatief van CNV. Onze loopbaanadviseurs staan voor je klaar.

Ontdek jouw loopbaanmogelijkheden met James

Tip 4: Overweeg een carrièreswitch

Heb je een fysiek zwaar beroep? Start dan vroeg met nadenken over een carrièreswitch. Als schoonmaker of bouwvakker is het lastig om tot je pensioen gezond te blijven werken. Wacht niet totdat je lichaam nee zegt. Bespreek alternatieven met je werkgever. Veel sectoren hebben een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O). Deze fondsen bieden scholingskansen binnen en soms buiten je sector. Zo werk je aan een brede inzetbaarheid.

Sluit je aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. Komen op voor jouw belangen als werknemer. En begeleiden je bij het in kaart brengen van je loopbaan met professionele loopbaantrajecten. Samen staan we sterk.

  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict
  • Hulp van loopbaancoaches in je loopbaantraject