Je bent niet gek, je zit in de overgang

Hoe kom je op een fijne manier door de overgang? Om te beginnen door open te zijn. Een eerste column van Isa Hoes en Medina Schuurman.

Hallo! Laten we ons eerst even voorstellen: wij zijn Isa Hoes en Medina Schuurman, van huis uit actrices en schrijfsters maar inmiddels ook dé overgangsexperts van Nederland ;-). Wij zijn een samenwerking met CNV aangegaan om ook de vrouwen op de werkvloer van informatie en inspiratie te voorzien: hoe kom je op een fijne manier door je overgang heen? Om te beginnen door open over de overgang te zijn.

Elk klachtje

Wij hebben er zin in! Waarom? Omdat wij zelf jaren in de overgang hebben gezeten zonder dat we dat door hadden maar wel heel veel klachten hadden – die achteraf overgangsgerelateerd bleken(!!). Nu weten we inmiddels dat er voor elk klachtje een oplossing is, en we hopen dat wij jullie een beetje kunnen bijstaan met goede informatie en inspiratie om deze fase zo goed mogelijk door te komen.

Gekke fase

Ten eerste: de overgang kan al vanaf je 40e zijn intrede doen! Jaja, dat is best even schrikken… Als je last hebt van de overgang gebeurt er een hoop in je lichaam, fysiek maar ook mentaal. En als je dat niet weet kan het proces vager, ingewikkelder en ook nog eens veel zwaarder worden. Kennis is macht zeggen wij altijd en dat geldt hier zeker. Want weten wat er allemaal kan gebeuren zorgt voor een stukje ontspanning en dat kunnen we goed gebruiken in deze gekke fase. Onzekerheid, slechte nachtrust en je slecht kunnen concentreren door bijvoorbeeld opvliegers, het helpt allemaal niet echt mee. Het maakt dat we misschien minder zin hebben om naar ons werk te gaan. Dat we de hete adem van jonge collega’s in onze nek voelen. Ach misschien zijn zij ook wel beter? Misschien moet ik maar niet voor die promotie willen gaan?! Terwijl je eigenlijk, met al jouw kennis en ervaring, juist op die plek zou moeten zitten…!

Zorghormoon

Maar ja, jouw leven draait inmiddels allang niet meer alleen om jou alleen. Je hebt misschien kinderen of ouders waar je voor moet zorgen. En nam je niet altijd al bijna alle huishoudelijke taken op je? Wat goed is om te weten is dat tijdens de overgang je zorghormoon afneemt. Dus je hebt gewoonweg minder zin om voor alles en iedereen klaar te staan! En nu je dit weet, kun je ernaar gaan handelen. Je laten ont-zorgen, taken gaan verdelen zowel thuis als op het werk. Dat creëert rust, en we kunnen het niet genoeg benadrukken; rust is (nu) zo ontzettend belangrijk!

Niet alleen

Nu denk je misschien ‘Oh jee, hoe krijg ik dit allemaal zo snel voor elkaar?’ Dat kost inderdaad wat tijd, en oefening. En om je in de tussentijd te helpen hebben we natuurlijk ook nog wat tips: Zorg gedurende de (werk) dag voor kleine momenten van rust. Maak eens een wandeling in de pauze in plaats van op je werkplek snel iets te eten en weer door te gaan. Verdiep je eens in Yin Yoga en Yoga Nidra. Dit is een fantastische vorm van diepe ontspanning en ‘werkt’ al bij een meditatie van slechts 10 minuten. Probeer het maar eens. Op YouTube vind je een mooie selectie van diverse Yoga Nidra meditaties. En zelfs even naar buiten staren als je aan het werk bent, kan al een instant rust moment creëren… En last but not least; je bent niet gek; je zit in de overgang en je bent zeker niet alleen. Dus ook al voel je je misschien soms eenzaam en wil je je het liefst terugtrekken, voel je gesteund. In ieder geval door ons. Tot de volgende!

Liefs Isa & Medina