Wijze lessen van Harrie Jekkers

Bas van Leeuwen (39, rechts) is manager bij de provincie Zuid-Holland. Daarnaast is hij gemeenteraadslid en vicefractievoorzitter voor D66 in Haarlem. Ronald Derks is gemeentedirecteur in Delft. Ze zijn als ‘De Ideale ambtenaar’ actief als trainer, spreker en adviseur.

Den Haag is het centrum van het Nederlandse openbaar bestuur. Veel ambtenaren verdienen daar hun brood. Reden genoeg dus om op zijn Haags naar publieke professionals te kijken. In onze zoektocht naar een passende manier om stil te staan bij het thema van dit blad zijn we bij een echte Hagenees uitgekomen. Harrie Jekkers heeft met Ik hou van mij een geweldig mooi liedje geschreven over hoe belangrijk het is om van jezelf te kunnen houden, voordat je echt van iemand anders kan houden. Misschien wat zwaar om in deze termen te spreken over je werk in de publieke sector, maar er zijn zeker lessen uit te trekken.

Waardering voor jouw werk begint bij het zelf trots kunnen zijn op jouw rol en wat je doet. Of je nu als handhaver bijdraagt aan meer leefbaarheid in binnensteden, als huishoudelijke hulp het leven van ouderen net wat leuker maakt of als docent Oekraïense kinderen lesgeeft. Dit vraagt inhoudelijke expertise, het vermogen om verbinding te kunnen maken en een drive om jouw steentje bij te dragen aan een betere samenleving.

‘Om vertrouwd te worden, moet je betrouwbaar zijn’

Ronald Derks enBas van Leeuwen

Om ook door anderen gewaardeerd te worden, is het belangrijk dat je wordt vertrouwd. En om vertrouwd te worden, moet je betrouwbaar zijn. Het klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar zulke uitspraken komen niet zomaar op een tegeltje terecht. Betrouwbaar zijn is niet voor iedereen in elke situatie hetzelfde. Maar toch hoef je als publieke professional niet helemaal in het duister te tasten. Binnen de regels of afspraken handelen werkt vaak goed, net als eerlijk zijn over wat wel en niet kan en echt aandacht hebben voor de situatie van de ander.

Dus denk aan onze Haagse Harrie Jekkers. Begin bij jezelf, laat zien dat je staat voor wat je doet en dat je te vertrouwen bent. Als alle ongeveer 900.000 publieke professionals in het land een klein beetje meer uitstralen dat ze betrouwbaar zijn richting hun omgeving, komt het met de brede maatschappelijke waardering van onze publieke sector helemaal goed. ‘Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen ik hou van mij, van mij kan ik op aan ik hou van mij, op mij kan ik tenminste bouwen ik hou van mij, en ik laat mij nooit meer gaan’