Werken bij code rood
Met code rood waarschuwt het KNMI om thuis te blijven vanwege extreem weer. Je werkgever kan bij code rood niet verwachten dat je naar je werk komt. Toch is extreem weer geen reden om zomaar thuis te blijven. Je werkgever is niet verplicht om je die mogelijkheid te geven. Ook niet bij code rood. Het is dus in de praktijk een kwestie van overleg over wat er mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken.
Geen werk, geen geld?
Krijg je betaald als je niet kunt werken bij code rood? Dat hangt af van wat er in je contract staat. Sommige werkgevers zeggen: geen werk, geen geld. Wij vinden dat onterecht. Misschien wil je wel naar je werk, maar kun je er door code rood simpelweg niet komen. Dat is een kwestie van overmacht. Ga in gesprek met je werkgever, of neem contact met ons op. Wij helpen je met het vinden van een oplossing.
Voorbeelden code rood en werk
De gevolgen van code rood op het werk zijn voor elk werk weer anders. We geven je een paar voorbeelden om een idee te krijgen van de invloed en oplossingen.
Schoonmaker op school
De school is dicht, de leerkrachten en kinderen zijn vrij vanwege code rood. Het schoonmaakbedrijf geeft aan dat je niet hoeft te komen. Krijg je nu geen salaris? Wij vinden van wel. Het schoonmaakbedrijf krijgt de uren ook gewoon betaald. Dus de schoonmaker ook.
Uitzendkracht op de bus
Veel bussen rijden niet door code rood. Dat betekent dat uitzendkrachten die als buschauffeur zijn ingeroosterd noodgedwongen thuiszitten. Sommige uitzendbureaus zeggen: geen werk, geen salaris. Wij vinden dat onterecht. Je stond tenslotte ingeroosterd. Op dat moment hoor je ook je salaris te krijgen. Maar het is afhankelijk van wat er in je contract staat.
Werknemer in de zorg
In de zorg is de situatie anders. Het werk is er wel, maar het lukt je niet om het werk te komen vanwege code rood. Daar kan niemand wat aan doen. De werkgever niet, maar de werknemer ook niet. In dat geval is fifty-fifty redelijk. Je krijgt betaald voor een halve dag of neemt een halve vakantiedag op.