CNV: betere beschermingsmiddelen nodig in publieke sector

Maak betere beschermingsmiddelen, zoals medische mondkapjes (FFP2 maskers), beschikbaar voor alle werknemers in cruciale publieke sectoren, stelt CNV Overheid en Publieke Diensten. De vakbond ziet dat mensen met een cruciaal beroep, zoals gevangenisbewaarders en afvalmedewerkers, zich steeds meer zorgen maken over de gezondheidsrisico’s die zij in hun werk oplopen.

CNV Overheid en Publieke Diensten vindt dat veiligheid van werknemers die cruciaal zijn voor onze samenleving voorop moet staan. Van de aanvankelijke schaarste van medische beschermingsmiddelen, zoals FFP2 mondkapjes, is inmiddels geen sprake meer. CNV Overheid en Publieke Diensten voorzitter, Patrick Fey: ‘Bij veel cruciale overheidsberoepen is afstand houden soms moeilijk of onmogelijk. Denk bijvoorbeeld aan afvalverwerking waar ploegen in dezelfde bedrijfsauto moeten zitten of aan personeel van justitiële inrichtingen. Maar ook aan ambtenaren die noodzakelijk persoonlijk contact hebben met burgers, of huiscontroles moeten uitvoeren. Of medewerkers van nutsbedrijven die bij mensen over de vloer moeten komen.’

Extra besmettingsrisico

In al die situaties lopen mensen extra besmettingsrisico en kunnen betere beschermingsmiddelen die risico’s verkleinen. CNV Overheid en Publieke Diensten roept dan ook op om alle werknemers in cruciale publieke sectoren te voorzien van betere beschermingsmiddelen.