CNV: looneis van 10% zeer gerechtvaardigd

Een looneis van 10% is uiterst goed te verdedigen. Zeker nu zoveel bedrijven hun prijzen extra verhogen en hiermee recordwinsten boeken. Dit stelt het CNV vandaag als reactie op de uitspraken van Klaas Knot en het Rabobank-rapport over ‘graaiflatie’.

‘We laten ons niet weerhouden door onnodige bangmakerij over een nog hogere inflatiedreiging. Het zijn de typisch elitaire uitspraken van DNB-bestuurders die geen idee hebben wat er op de werkvloer en onder gewone mensen leeft. Die lonen moeten gewoon omhoog. Wij blijven daarom strijden voor 10% loonsverhoging,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Moeilijk rondkomen

Bijna 1 op de 5 werkenden kan moeilijk rondkomen, blijkt uit recent CNV-onderzoek. 14% redt het einde van de maand niet. ‘Veel werkenden dreigen te verdrinken in de hoge inflatie. Onze acties voor een hoger loon worden daarom harder de komende tijd,’ aldus Fortuin.

Graaiflatie

‘Bedrijven kunnen die loonsverhoging prima betalen. Zeker nu uit het recente Rabobank-onderzoek over ‘graaiflatie’ blijkt dat bedrijven de inflatie misbruiken om hun prijzen extra te verhogen. Het betekent dat werkenden met een laag inkomen nog meer betalen voor hun levensonderhoud. We strijden met onze leden door voor een hoger loon. Zij moeten meeprofiteren van die gestegen prijzen,’ stelt Fortuin.

Helft wil staken

De helft van de werkenden is bereid te staken voor een hoger loon, blijkt ook uit CNV onderzoek. 40% is bereid om voor langere tijd het werk neer te leggen. Met name in de sectoren voeding (52%), vervoer (49%) en industrie (45%) is men bereid om voor langere tijd het werk neer te leggen.