Steun als sleutel tot veerkracht

Michelle Kames (31) is verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2022 en werkt bij de gemeente Den Haag als senior opgavemanager Werken en Ontmoeten.

Life events. De geboorte van een kind, trouwen, scheiden en rouw zijn hier voorbeelden van. In al deze situaties verandert er veel in het leven van mensen. Iedereen heeft hier vroeg of laat mee te maken. Zo oo, ik. Niet alleen in mijn eigen leven gebeuren dingen die invloed hebben op wie ik ben, hoe ik mij voel en op hoe ik in het leven sta. Ook in de levens van de mensen om mij heen zie ik veranderingen. Soms klein en soms groot, maar altijd met impact op de persoon en de professional. En terwijl het leven verandert, blijven de verwachtingen van de omgeving gelijk. Duurzame inzetbaarheid van de medewerker kan hierdoor onder hoogspanning komen te staan.

In mijn werkende leven heb ik life events meegemaakt. Leuke gebeurtenissen als mijn eerste koophuis of verkozen worden tot jonge ambtenaar van het jaar, maar ook minder prettige gebeurtenissen, zoals de afwikkeling van een nalatenschap. Deze zaken hadden op hun eigen manier impact op de professional die ik ten tijde van deze gebeurtenissen was en kon zijn. Ik werd uitgedaagd om een nieuw normaal te accepteren, om mijzelf staande te houden en om de kwaliteit te blijven leveren die mijn collega’s van mij gewend waren.

Life events zijn ingrijpend en kenmerkend, maar bieden ook de mogelijkheid tot veerkracht

Michelle Kames

Gevoelsmatig bevond ik mij in twee werelden. In de ene was ik druk met het vormen van mijn leven. In de andere werd ik geleefd. Gelukkig kreeg ik steun. Van vrienden en familie, maar ook en juist van mijn collega’s. Daar waar de afstand tussen mijn twee werelden immens leek, werd de afstand tot mijn omgeving hierdoor kleiner. Ik kon mee blijven doen als collega, als professional én voor de organisatie. Hierdoor bleef ik inzetbaar. Omgekeerd bood ik op momenten steun. Aan collega’s die net een eerste kindje hadden gekregen, een naaste zijn verloren of met pensioen gingen en dat stiekem spannend vonden.

Dat is het bijzondere aan life events. Ze zijn ingrijpend en kenmerkend, maar bieden ook de mogelijkheid tot veerkracht. Mits de organisatie en collega’s een manier vinden om de ontstane hoogspanning te geleiden. Steun is hiervoor de sleutel. Het is hét middel om de medewerker weer te aarden. Steun in welke vorm dan ook is daarmee onmiskenbaar een investering in duurzame inzetbaarheid. En dit onderschrijf ik uit eigen ervaring.