PostNL beweegt niet na ultimatum bonden

Acties vanaf volgende week

CNV Publieke Diensten en vakbond BVPP gaan hun leden oproepen tot stiptheidsacties nu PostNL geen centimeter beweegt richting een fatsoenlijk loonbod. Vanmiddag liep het ultimatum dat beide bonden aan PostNL hadden gesteld. De acties starten op donderdag 15 december en lopen twee weken.

‘We roepen het personeel op om gewoon hun werk te doen, maar vooral niets meer dan dat’, zegt Anselma Zwaagstra, onderhandelaar namens CNV Publieke Diensten. ‘Nee zeggen dus tegen overwerk, al is deze tijd voor PostNL zo druk. Ze vragen om extra inzet van de medewerkers, maar doen zelf niets voor hun medewerkers, terwijl die de inflatie zo sterk in hun portemonnee voelen.’

Geen cao

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor PostNL zijn stukgelopen. PostNL wilde niet verder gaan dan een loonstijging van nog geen 4,5 procent voor de laagste schalen, aflopend naar 2,5 procent voor schalen vanaf 8. Dat bod is zo laag dat de bonden geweigerd hebben het aan hun achterban voor te leggen. CNV Publieke Diensten en BVPP eisen een cao van 12 maanden, met daarin een structurele loonsverhoging van 7 procent, afschaffen van de jeugdlonen, aanpassing van de huidige reiskostenvergoeding woon-werk aan de nieuwe fiscale regels per 1 januari 2023 van €0,21 en per 1 januari 2024 naar €0,22 per kilometer. Daarnaast een uitbreiding van de reiskostentabel van 4 naar 5 dagen. Medewerkers die 5 dagen reizen, zouden ook 5 dagen vergoed moeten krijgen en niet maximaal 4 zoals nu.

Barre tijden

Zwaagstra: ‘De situatie waarin we nu zitten is ongekend. Juist nu zouden we tot een snelle cao moeten komen, zodat medewerkers zo snel mogelijk wat geholpen worden om deze moeilijke tijd door te komen. We hebben alleszins redelijke eisen. Maar wat doet PostNL? Het jammert dat het zo slecht gaat met het bedrijf en dat de winstverwachting keer op keer moet worden bijgesteld, maar vergeet er even bij te zeggen dat er nog steeds winst wordt verwacht en dat de afgelopen jaren de nettowinsten aanzienlijk waren. Vorig jaar zelfs meer dan een kwart miljard euro. Iedereen weet wat werknemers thuis in dit jaar van enorme inflatie voor de kiezen krijgen. Als je dan als werkgever vasthoudt aan zo’n schandalig laag loonbod, dat is echt een klap in het gezicht van het personeel. Het staat dag in dag uit klaar. Maar er zijn wel grenzen. Het kan niet van één kant komen.’

Verdere verloop

De komende dagen zullen de bonden de acties in hun actiecomité uitwerken en hun leden informeren. Ze zullen formeel-juridisch aan PostNL worden aangezegd. Uiteraard zijn afspraken gemaakt over het waarborgen van essentiële dienstverlening, zoals medische post en rouwpost. Maar de acties zullen voor iedereen in Nederland merkbaar zijn. (foto: René Bouwman)