CNV: Cao overleg bij PostNL volledig vast

Bonden sturen open brief CEO van PostNL Herna Verhagen

'Er moet echt een beter bod komen. Gaat dit niet komen dan moeten we ons beraden op de volgende stap’. Zo oordeelt onderhandelaar Anselma Zwaagstra over het totaal bod van PostNL voor de nieuwe cao. In een laatste poging de impasse vlot te trekken doen CNV en BVPP een dringend beroep op CEO PostNL Herna Verhagen ‘goed werkgeverschap’ te tonen.

Brief aan Herna Verhagen

CNV Publieke Diensten en BVPP doen een dringend beroep op de directie van Post.nl om snel te komen met een beter bod voor een nieuwe cao bij de grootste postbezorger van het land. In een open brief, die vandaag is verstuurd, vragen de bonden aan CEO Herna Verhagen om op korte termijn op betere voorwaarden het gesprek opnieuw te voeren.

Anselma Zwaagstra: “We vragen echt geen absurd loonbod, maar wat nu op tafel ligt, is voor de medewerkers onacceptabel. We gaan ervanuit dat Post.nl op korte termijn bij zinnen komt. De actiebereidheid bij de achterban van CNV en BVPP is groot.”

Teleurstellend bod

Post.nl deed in de laatste onderhandelingsronde zo’n laag bod, dat bonden het niet eens aan hun leden voorgelegd hebben. Post.nl wilde niet verder gaan dan een meerjarige cao met een loonstijging van nog geen 4,5 procent op jaarbasis voor de laagste schalen, aflopend naar nog geen 2,5 procent vanaf schaal 8.

Zwaagstra: “Post.nl maakte afgelopen jaar meer dan een kwart miljard winst, en het jaar daarvoor meer dan 200 miljoen. Het kan dan toch niet zo zijn dat de werknemers, die te maken hebben met een gierende inflatie, afgescheept worden met een fractie van het koopkrachtverlies dat ze lijden. Ook voor dit jaar is er een winstverwachting. Daar moeten medewerkers, die door weer en wind en dag en nacht voor deze winsten zorgen, behoorlijk van mee profiteren.”

Onbegrip onder loyale medewerkers PostNL

CNV heeft de mening van de medewerkers duidelijk gehoord. Zij begrijpen de opstelling van Post.nl niet. Hoewel ze te maken hebben met de hoge werkdruk door personeelstekort en daardoor grote moeite hebben de post weg te krijgen en extra uren draaien, zijn ze nog steeds loyaal. Maar ze lopen daarbij nu wel tegen hun grenzen aan, ook de financiële grenzen.