Actiedreiging in sector PostNL

CNV: ’We zijn klaar met PostNL’

Na een langdurig overleg over een nieuwe cao heeft PostNL nu de onderhandelingen helemaal op slot gedaan. Daarmee is de kans op acties bij het bedrijf aanzienlijk hoog. Het laatste cao-bod bevat slechts een loonstijging van 4,5 procent op jaarbasis voor de laagste schalen, naar nog geen 2,5 procent vanaf schaal 8. Dit moet beter vindt CNV. Wij weigeren dan ook dit bod voor te leggen aan onze leden.

In de laatste onderhandelingsronde kwam PostNL met zo een laag bod, dat wij en de andere vakbonden weigeren dit voor te leggen aan onze leden. De werkgever wilde daarbij niet verder gaan dan een meerjarige cao met een loonstijging van nog geen 4,5 procent op jaarbasis voor de laagste schalen, aflopend naar nog geen 2,5 procent vanaf schaal 8. Ook wil PostNL een hogere bijdrage in de pensioenbijdrage van één procent van de werknemers.

Geen absurde looneis

‘Wij vragen namens de werknemers echt geen absurde loonsverhoging’, aldus CNV cao-onderhandelaar Anselma Zwaagstra. ‘De inflatie drukt zwaar op de portemonnee van de werknemers. Zij moeten gewoon hun rekeningen kunnen betalen. Met deze halsstarrige houding zet PostNL in één klap een streep onder de decennialange goede verstandshouding met de vakbonden. Terwijl die eerder altijd leidden tot overeenstemming over arbeidsvoorwaarden.’

Wat nu?

Wij gaan samen met collega-bond BVPP een actiecomité samenstellen, dat aankomende maandag bijeenkomt om verdere stappen te bespreken. Zwaagstra: ‘We begrijpen dat PostNL zich gesterkt voelt door de beslissing van de rechter over dat vakbond FNV geen stakingen mag organiseren tot 6 januari volgend jaar. Dat betekent natuurlijk niet dat het bedrijf ons te kijk kan zetten door geen poging meer te doen om er met de vakbonden uit te komen. Op lange termijn doet dit de verhoudingen met de werknemers én de vakbonden geen goed.’

Houd ons in de gaten

Wil je op de hoogte blijven? Houd dan onze cao-pagina in de gaten voor de laatste updates of word lid! Hoe meer leden, hoe sterker we samen staan.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit