Lonen postbezorgers groeien in nieuwe cao weg van het minimumloon

CNV Publieke Diensten en BVPP hebben met Post NL een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor postbezorgers. Over een periode van twee jaar gaan de postbezorgers er 6,5 procent op vooruit. In gebieden waar de arbeidsmarkt krap is worden de jeugdlonen opgeheven, om postbezorging voor jongeren aantrekkelijker te maken

.
‘Het heeft een flinke tijd geduurd voordat we cao-afspraken konden maken, maar gelukkig is er nu eindelijk voor iedereen duidelijkheid’, zegt bestuurder CNV Publieke Diensten Anselma Zwaagstra. De bond legt het principeakkoord met een positief stemadvies aan haar leden voor.

Uitloop op minimumloon

’In het eerste jaar na consolidatie van de overname van Sandd door PostNL is 3,5 procent over 2020 een mooie en belangrijke stap. In een krimpende postmarkt wordt zo de afstand tussen het loon van postbezorgers en het minimumloon toch groter’, legt Zwaagstra uit. ‘Dat is goed nieuws voor alle bezorgers, en speciaal voor de ruim 4000 Sandd-medewerkers die per 1 februari bij PostNL in dienst zijn gekomen.’

6,5 procent loonsverhoging over 2 jaar

Het akkoord voorziet in een loonstijging van 6,5 procent in zes stappen, over een periode van twee jaar: 1,25 procent op 1 januari en 1 mei 2020 en vervolgens nog eens vier keer 1 procent op 1 september 2020, 1 januari, 1 april en 1 juli 2021. De nieuwe cao krijgt een looptijd van 1 oktober 2019 tot 1 oktober 2021.

Bij krapte opheffing jeugdlonen

In gebieden waar PostNL kampt met een tekort aan bezorgers kan het bedrijf postbezorgers die onder het jeugdloon vallen een toeslag geven tot maximaal het volwassenenloon in de laagste schaal.

Studie naar mogelijke verlofspaarregeling

De bonden zouden graag een verlofspaarregeling zoals in het pensioenakkoord staat aangegeven voor de postbezorgers afspreken. Hiertoe gaan PostNL en de bonden gezamenlijk de mogelijkheden onderzoeken. In het akkoord is afgesproken dat bij een positieve uitkomst dit zo snel mogelijk in een (nieuwe) verlofspaarregeling wordt uitgewerkt.