Onderhandelaarsakkoord voor nieuwe cao Openbare Bibliotheken

Na een lang traject is er dan eindelijk een onderhandelaarsakkoord gesloten over een nieuwe cao Openbare Bibliotheken. Het akkoord heeft een looptijd van anderhalf jaar en geldt vanaf 1 juli 2020. Hierin zijn diverse loonsverhogingen meegenomen, waardoor de salarissen met terugwerkende kracht zullen stijgen.

Geen gezamenlijke cao OB-KE

In juni werd bekendgemaakt dat de onderhandelingen voor een cao OB-KE zijn gestaakt. Het bleek in de praktijk heel lastig om twee cao’s zodanig in elkaar te schuiven dat niemand tekort werd gedaan én dat de nieuwe cao voor iedereen werkbaar is. Daarnaast heeft voortschrijdend inzicht ertoe geleid dat de VOB is gaan twijfelen over het nut en de noodzaak om tot een gezamenlijke cao OB-KE te komen. De VOB heeft daarom eenzijdig het onderhandelingsakkoord opgezegd. Sociale partners zijn vanaf dat moment over een nieuwe cao OB gaan onderhandelen. Dat heeft geleidt tot dit onderhandelaarsakkoord.

Belangrijkste punten

  • Looptijd: de cao loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2022
  • Loon: structurele loonsverhoging van 3 procent vanaf 1 januari 2020, 2 procent vanaf 2 procent en 2 procent per 1 juli 2022
  • Eenmalige uitkering: In maart 2022 volgt er een eenmalige uitkering van €300,- bruto ter compensatie van koopkrachtverlies
  • Afspraken rondom de onregelmatigheidstoeslag (ORT), jaarurensystematiek en functiewaarderingssystematiek (FUWA), pensioen en mantelzorg.

Ledenpeilingen

Het onderhandelaarsakkoord wordt positief voorgelegd aan onze leden. Zij kunnen tot 14 januari 2022 stemmen. Wil jij ook reageren? Word dan lid en stem mee!

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit