Vertrouwenspersoon

Uitsluiting, pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie op het werk. Hopelijk krijg je er niet mee te maken. Als dat wel het geval is, dan moet je terecht kunnen bij de vertrouwenspersoon binnen het bedrijf waarvoor je werkt. Veel organisaties hebben een vertrouwenspersoon in huis.

De Arbowet

Werkgevers, groot of klein, zijn wettelijk verplicht hun werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden en ze te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Een vertrouwenspersoon helpt hierbij. Als werknemer klop je bij hem of haar aan als je te maken krijgt met ongewenst gedrag op de werkvloer: van agressie en discriminatie tot pesten en (seksuele)intimidatie.

Wanneer schakel je een vertrouwenspersoon in?

Het kan voor een werknemer lastig zijn om bij de leidinggevende melding te maken over ongewenste omgangsvormen op het werk. Een vertrouwenspersoon verlaagt de drempel om te praten. Je kunt als werknemer, zonder je werkgever in te lichten, de vertrouwenspersoon inschakelen. Samen bekijk je het probleem en bepaal je mogelijke vervolgstappen. Naast een luisterend oor, biedt hij ondersteuning bij het bespreekbaar maken van het probleem binnen de organisatie. Alles wat je bespreekt, valt onder beroepsgeheim en is dus vertrouwelijk

Factsheet Vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon helpt je als je te maken krijgt met ongewenst gedrag op het werk. Download de handige factsheet om te zien wat de vertrouwenspersoon nog meer kan doen.

Download factsheet

Vertrouwenspersoon aanstellen

Bedrijven kunnen, in overleg met de ondernemingsraad (OR), kiezen voor een in- of externe vertrouwenspersoon:

  • Buiten bedrijf: bijvoorbeeld via de arbodienstverlener of brancheorganisatie.
  • Binnen het bedrijf: een interne medewerker die opgeleid wordt tot vertrouwenspersoon of speciaal hiervoor is aangesteld (vooral bij grote organisaties).

De vertrouwenspersoon kan iemand zijn binnen de organisatie, maar soms geven organisaties de voorkeur aan een externe partij omdat deze onafhankelijk is.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict