Wat is een mantelzorger?
Als mantelzorger zorg je voor een langere tijd voor iemand die ziek is of een handicap heeft. Het is onbetaalde zorg die je geeft aan iemand uit je eigen omgeving. Bijvoorbeeld een ouder, partner, vriend of kind.
Mantelzorg en werk combineren
Mantelzorg vraagt veel tijd, energie en aandacht. Het kan lastig zijn om dit te combineren met werk. Samen met je werkgever kun je afspraken maken die je helpen om zorg en werk te combineren. Bijvoorbeeld dat je bereikbaar mag zijn onder werktijd, of thuis kan werken. Soms staan er in de cao speciale afspraken over het combineren van werk en mantelzorg.
Rechten van werkende mantelzorgers
Er zijn verschillende regelingen om werkende mantelzorgers te ondersteunen. Voor sommige van deze regelingen zijn er speciale afspraken gemaakt in jouw cao of bedrijfsregeling. Check of er in jouw cao afspraken staan over mantelzorg.
Wet flexibel werken
De Wet flexibel werken geeft werknemers de mogelijkheid om meer of minder te werken, en de werktijden of werkplek te veranderen. In overleg met je werkgever kun je bijvoorbeeld afspreken dat je thuis kunt werken, of avonden gaat werken. Je mag 1 keer per jaar een verzoek tot flexibel werken inleveren bij je werkgever.
Kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof kun je opnemen als iemand ziek is en niet zonder jouw zorg kan. Je hebt elk jaar recht op 2 keer je wekelijkse werkuren aan kortdurend verlof. Bij een werkweek van 32 uur mag je jaarlijks 64 uur verlof opnemen. Je werkgever betaalt minstens 70% van je loon, tenzij anders in de cao is afgesproken.
Calamiteitenverlof
Is iemand plotseling ziek geworden en heb je meteen verlof nodig? Dan kun je calamiteitenverlof opnemen. Dit vraag je per direct aan. Je werkgever is verplicht om je vrij te geven en je loon door te betalen. Deze vorm van verlof is alleen te gebruiken bij noodgevallen. Heb je langer verlof nodig? Vraag dan zo snel mogelijk het kortdurend zorgverlof aan.
Langdurend zorgverlof
Langdurend verlof vraag je aan als je een lange tijd voor iemand moet zorgen. Per jaar mag je maximaal 6 keer jouw wekelijkse werkuren aan verlof opnemen. Bij een werkweek van 32 uur heb je recht op 192 uur langdurend verlof. Je werkgever hoeft je verlof niet door te betalen.