Minder of geen werk door coronavirus

Maak jij je zorgen over de gevolgen van het coronavirus op jouw baan? Lopen bijvoorbeeld de opdrachten terug of heeft je werkgever niet zoveel werk meer? We geven je graag antwoorden op al jouw vragen.

Er is minder werk

Kan mijn werkgever mij dwingen vakantie op te nemen?

Je werkgever kan je niet dwingen vakantiedagen op te nemen. De wet verbiedt dit. Alleen als er in je cao of arbeidsovereenkomst iets over afgesproken is, kan dat anders zijn. Bijvoorbeeld als de werkgever in overleg met de OR een aantal collectieve vakantiedagen mag vaststellen. Je werkgever mag je wel vragen vakantiedagen op te nemen. Het blijft jouw keuze of je daarmee akkoord gaat.

De vakantiewetgeving geldt niet voor ADV-uren. Je werkgever kan je eventueel wel verplichten ADV op te nemen.

Wat zijn de regels bij min-uren?

Min-uren ontstaan doordat je minder uren werkt dan in je contract staat, terwijl je wel volledig doorbetaald krijgt. Er kunnen afspraken over min-uren in je cao of arbeidsovereenkomst staan. Als die afspraken er niet zijn, moet je werkgever dit met je overleggen. Als je min-uren hebt, is het de bedoeling die later weer in te halen.

Ik ben mijn baan kwijtgeraakt

Kan ik een WW-uitkering aanvragen?

Ja, als je aan de gebruikelijke voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Je moet bijvoorbeeld de afgelopen 36 weken minimaal 26 weken gewerkt hebben. En zo zijn er nog een aantal andere voorwaarden. Een WW-uitkering vraag je direct aan via de website van het UWV.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict