Thuiswerken: is dat een recht?
Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot ‘aanpassing van de arbeidsplaats’ in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden. De werkgever is namelijk alleen verplicht om over het verzoek na te denken en met jou in gesprek te gaan. Maar er is een nieuwe wetsvoorstel ‘Wet Werken waar je wilt’ goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dit voorstel verandert de regels voor werkgevers die een thuiswerkverzoek van een werknemer krijgen. In het wetsvoorstel moet de werkgever het verzoek naar ‘redelijkheid en billijkheid’ beoordelen en alle voor- en nadelen afwegen. De nieuwe wet geeft de werknemer daarom een betere uitgangspositie. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer.
Thuiswerkovereenkomst
Wanneer je (deels) vanuit huis gaat werken, is het verstandig om een thuiswerkovereenkomst te maken. Zo'n overeenkomst wordt ook wel een thuiswerkcontract genoemd. In dit document leg je belangrijke afspraken vast over het werken vanuit huis. In de thuiswerkovereenkomst staat bijvoorbeeld op welke dagen je thuis werkt. Ook kun je afspraken maken over de taken die je thuis doet, hoe je bereikbaar bent voor je werkgever en je collega's, en welke middelen je gebruikt. Ook kan bijvoorbeeld worden vastgelegd wanneer je verplicht op kantoor aanwezig moet zijn. Hoewel een thuiswerkovereenkomst niet verplicht is, is het wel handig om deze te hebben. Op deze manier worden de onderlinge verwachtingen tussen jou en je werkgever duidelijk gemaakt.
Een veilige en gezonde thuiswerkplek
Je werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Ook als je vanuit huis werkt. Je werkgever moet zorgen voor een ergonomische thuiswerkplek, door jou materiaal te lenen of een budget te geven. Ook moet je werkgever je informeren over de risico’s van thuiswerken, zoals vitaliteit en werkdruk. Werkgevers hebben het recht om te controleren of je een veilige en gezonde werkplek hebt. Er kan gevraagd worden of je foto’s van je thuiswerkplek wilt maken of een arbodeskundige kan ingeschakeld worden.
Thuiswerkvergoeding
Je maakt extra kosten als je thuiswerkt. Denk aan gas-, water-, licht- en internetkosten. Je werkgever kan je een onbelaste vergoeding geven uit de werkkostenregeling, maar dit is niet verplicht. De maximale vergoeding is €2,15 per dag. Je werkgever kan er ook voor kiezen om je reiskostenvergoeding door te betalen. Het is alleen niet mogelijk om een thuiswerkvergoeding én reiskostenvergoeding op dezelfde dag te geven. Het is handig om afspraken te maken met je werkgever over een thuiswerkvergoeding. Zo kun je bijvoorbeeld een vaste vergoeding afspreken.
Privacy en thuiswerken
Je werkgever mag niet onnodig je productiviteit controleren. Bijvoorbeeld met software die controleert of je achter je laptop zit. Dit is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het controleren van werknemers is alleen toegestaan onder strenge voorwaarden. Denk daarbij aan ernstige vermoedens van strafbare feiten. Je werkgever moet in dat geval eerste toestemming bij de ondernemingsraad (OR) vragen. Vervolgens moet de werknemer geïnformeerd worden met een protocol of gedragsregels.