Vaccinatie en je rechten als werknemer

Sinds het begin van het jaar is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Een groot deel van Nederland heeft al een vaccinatie gehad. Op dit moment is 84 procent van iedereen van 18 jaar en ouder gevaccineerd. Inmiddels is de boostervaccinatie gestart. Een boostervaccinatie is bedoeld als oppepper om de bescherming tegen het coronavirus op peil te houden. Dit is wat je moet weten over (booster)vaccinatie en werk.

Volgorde van vaccineren

Wanneer je in aanmerking komt voor de boosterprik, hangt af van enkele factoren. Daarbij wordt vooral gekeken naar het risico dat mensen lopen om erg ziek te worden van het virus. Of zelfs komen te overlijden. In sommige gevallen krijg je de boostervaccinatie eerder, omdat je bepaald werk doet. Nu zijn eerst de mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt. Zij worden al opgeroepen voor een extra prik. Ook de eerste mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen, worden opgeroepen. Medewerkers in de zorg ook, als zij contact hebben met patiënten. Dat geldt ook voor mensen die werken in de maatschappelijke ondersteuning. Vanaf 3 december krijgen mensen met het downsyndroom een uitnodiging. Daarna is iedereen die jonger is dan 60 jaar een uitnodiging. Dat gaat van oud naar jong (tot 18 jaar).

Verlaat vaccineren

Heb je jezelf nog niet laten vaccineren, maar wil je dat toch alsnog doen? Dat kan. Je kunt je inmiddels op een vaccinatielocatie bij jou in de buurt laten vaccineren zonder afspraak.

Verplicht worden om je te vaccineren

Je hoeft niet te laten vaccineren als je dat om wat voor reden dan ook niet wilt. Je baas mag je dan ook niet verplichten. Hij mag het wel met je bespreken, jou en je collega’s op de voordelen wijzen en het aan je verzoeken. Maar uiteindelijk beslis jij zelf wat er met je lichaam gebeurt. Je werkgever mag je zeker niet onder druk zetten of ontslaan omdat je geen prik haalt.

Verlof bij vaccineren

Probeer altijd een vaccinatie-afspraak te maken na werktijd. Kan het echt niet anders, dan kun je voor vaccinatie onder werktijd een beroep doen op calamiteiten- en ander kort verzuimverlof. Je krijgt dan voor de benodigde tijd recht op verlof met loonbehoud.

Rechten als je ziek wordt

Heb je je niet laten vaccineren en krijg je het virus? Je hebt dezelfde rechten als ieder ander. Je baas moet gewoon je loon doorbetalen. Bij je ziekmelding mag je niet gevraagd worden wat de reden is. Je hoeft dit dus ook nooit te zeggen en je werkgever mag het zeker niet vastleggen.

Vragen van je werkgever over je vaccinatie

Vraagt je baas je of je al gevaccineerd bent? Je bent dan niet verplicht om te antwoorden. Sterker nog, officieel mag je werkgever dat niet eens vragen. Net zoals bijvoorbeeld de vraag of je zwanger bent, is dat verboden. Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden strenge eisen. Je bent als werknemer beschermt. Er mag op je werk bijvoorbeeld ook geen lijst worden bijgehouden wie wel en niet al een prik hebben gehad.

Vaccinatie en solliciteren

Ga je solliciteren en wordt er aan je gevraagd of je al bent gevaccineerd? Dat mag niet. Een werkgever mag niet naar medische gegevens van een sollicitant vragen. Dat staat in de privacywet. Een werkgever mag ook het hebben van een vaccinatie ook niet opnemen als functie-eis in een vacature. Je mag wel medisch gekeurd worden. De bedrijfsarts bepaalt dan of je geschikt bent om de functie in te vullen. Waarom dat wel of niet zo is, deelt hij wel met jou, maar niet met de werkgever.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict