Bereken de hoogte en duur van jouw WW-uitkering

Als je onverwachts je baan verliest, kun je vaak in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Maar hoe lang heb je recht op deze uitkering en hoe hoog is die? We leggen je uit hoe dit wordt berekent. Daarnaast kun je met behulp van onze handige rekentool zelf de hoogte en duur van je WW-uitkering berekenen.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

Je kan in aanmerking komen voor een WW-uitkering als je niet zelf verantwoordelijk bent voor het verliezen van je baan. Je kunt een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Dit kan vanaf 1 week voor je eerste werkloze dag tot uiterlijk 1 week na je laatste werkdag. Doe je jouw aanvraag later, dan kan dit leiden tot een lagere uitkering.

Hoe hoog is een WW-uitkering?

De hoogte van je WW-uitkering wordt berekend op basis van het sv-loon dat je verdiende in het jaar voordat je werkloos werd. Het sv-loon is het loon waarover je belastingen en sociale premies betaalt en bepaalt dus je WW-maandloon. In de eerste 2 maanden bedraagt je bruto-uitkering 75% van het WW-maandloon. De maanden daarna ontvang je 70%. Als je andere inkomsten hebt naast je WW-uitkering, worden deze verrekend met je WW-maandloon.

Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering?

Heb je in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minstens 26 weken gewerkt? Dan heb je recht op 3 maanden WW-uitkering. Het aantal uren dat je werkte is daarbij niet belangrijk. Als je ook voldoet aan de jareneis, dan kun je langer dan 3 maanden een WW-uitkering ontvangen. De jareneis houdt in dat je in de laatste 5 jaar voordat je werkloos werd minstens 4 jaar gewerkt hebt. Als deze jaren meetellen als arbeidsverleden, voldoe je aan de jareneis.

Rekentool WW-uitkering

Let op: onderstaande tool berekent jouw wettelijke recht op een WW-uitkering. CNV Vakmensen wil in cao's afspraken maken over de reparatie van de WW-rechten. Staan in jouw cao afspraken over reparatie van de WW, dan heb je mogelijk langer recht op een WW-uitkering.

Vragen en twijfels over je WW-uitkering

Heb jij vragen over het aanvragen van een WW-uitkering? Of twijfel je of alles wel klopt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Veelgestelde vragen over een WW-uitkering

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte