Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
Het eerste waar je aan denkt als het gaat om arbeidsvoorwaarden is ongetwijfeld je salaris. Net als werktijden en vakantiedagen is dat een primaire arbeidsvoorwaarde. Daarnaast heb je ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, een auto van de zaak of een opleiding die je baas voor je betaalt.
Onvergoede kosten kunnen snel oplopen
Vergis je niet, secundaire arbeidsvoorwaarden zijn haast net zo belangrijk als primaire voorwaarden. Reiskosten lopen snel op en opleidingen kosten soms wel duizenden euro’s. Daarom is het goed ook over deze zaken afspraken te maken. Vergeet dus niet verder te kijken dan je salaris tijdens de onderhandelingen over je arbeidsvoorwaarden.
Steeds vaker zijn flexibele voorwaarden mogelijk
Het kan zijn dat jouw nieuwe baas je flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Dit betekent dat je (voor een deel) zelf kunt kiezen welke regelingen je gebruikt. Bijvoorbeeld: je hebt nog vijf vakantiedagen. In plaats van ze op te nemen, ruil je ze in voor een opleiding die jouw baas voor je betaalt. Steeds meer werknemers vinden deze zogenoemde flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk.
Afspraken in de wet en cao mag jouw baas niet schenden
Kijk ook eens naar de afspraken over de secundaire arbeidsvoorwaarden die in de wet of in jouw cao staan. Jouw baas mag die afspraken nóóit schenden!
3 punten om rekening mee te houden
3 punten waar je rekening mee moet houden als je over je secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelt:
- Doe onderzoek. Het is belangrijk om vooraf te weten welke secundaire arbeidsvoorwaarden er zijn. Praat bijvoorbeeld met een (toekomstige) collega of zoek online naar informatie over de secundaire arbeidsvoorwaarden binnen jouw sector of bedrijf.
- Denk verder dan je salaris. Stel dat je nieuwe baas je per maand € 100,- of €200,- minder biedt dan je wilde, maar wel goede secundaire arbeidsvoorwaarden voor je heeft. Is het dan echt nodig vast te houden aan het salaris dat je in gedachten had? Bekijk goed hoeveel die secundaire arbeidsvoorwaarden in geld waard zijn.
- Denk aan je pensioen. Misschien lijkt het nu nog niet belangrijk, maar je pensioen heeft veel invloed op je financiën. Jouw nieuwe baas kan namelijk, als jullie geen afspraken hebben gemaakt, meer of minder premie inhouden voor je pensioen. En dat heeft invloed op je maandelijkse salaris.