Salaris onderhandeling: 6 tips om als een onderhandelingspro te werk te gaan

Heb jij een uitnodiging gekregen voor een arbeidsvoorwaardengesprek? Gefeliciteerd! Dit is de laatste horde, voordat je bij het bedrijf aan de slag kan. Je salaris komt tijdens dit gesprek ook aan de orde. Gunstig, want als werknemer sta je in een krappe arbeidsmarkt sterk. Wij geven je 6 tips hoe je het onderste uit de kan haalt bij je salarisonderhandeling.

Je sterke punten

Je ontvangt natuurlijk een uitnodiging voor een arbeidsvoorwaardengesprek, omdat het bedrijf enthousiast is over je. Door je sterke punten tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek te noemen, herhaal je wat je toegevoegde waarde voor het bedrijf is en welk salaris daarbij past. Denk bij je sterke punten aan je opleiding, werkervaring, je kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, leeftijd, de functie-inhoud en arbeidsmarktsituatie.

Bepaal je ideale loonhoogte

Je arbeidsvoorwaardengesprek is hét moment om het over je salaris te hebben. Zorg er dus voor dat je vooraf goed weet welk salaris je eruit wilt slepen en schrijf dit op. Wees realistisch, maar ken ook je waarde voor dit bedrijf. Bepaal voor jezelf een boven- én ondergrens en doe goede research naar wat een realistisch salaris is bij de betreffende functie. Mocht er geen salarisindicatie in de functieomschrijving staan, sla dan de cao van het bedrijf er op na als die er is. Dit geeft je een helder beeld welk salaris je kunt verwachten. Of check eenvoudig wat je beroepsgenoten verdienen, bijvoorbeeld hier.

Het tactische spel

Speel het slim tijdens je salarisonderhandeling. Zet niet in op je ondergrens. Je wilt immers onderhandelingsruimte hebben. Wat wisselgeld om, samen met de werkgever, een acceptabel salaris te bepalen. Vraagt je werkgever om je laatstverdiende salaris? Laat daar dan niets over los. Degene die het eerst zijn kaarten op tafel legt, verliest vaak. Je pareert deze vraag eenvoudig met het antwoord dat het huidige salaris niet belangrijk is. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie. Durf tijdens het gesprek ook echt te onderhandelen. Hap niet direct toe op het eerste openingsbod. Er is vrijwel altijd onderhandelingsruimte. Je potentiële werkgever verwacht waarschijnlijk dat je onderhandelt. Het openingsbod stemt hij daarop af.

Vraagt de werkgever wat je laatstverdiende salaris is? Laat daar dan niets over los. Degene die zijn kaarten op eerst op tafel legt, staat minder sterk in zijn schoenen
Gerard van Santen - beleidsmedewerker CNV

De tegenargumenten

Komt de werkgever met tegenargumenten waarom hij zelf een lager loon in gedachte heeft? Bedenk, voordat je het arbeidsvoorwaardegesprek ingaat, enkele tegenargumenten. Heb je weinig ervaring in de branche waar je solliciteert? Geef dan aan dat je soortgelijke werkervaring hebt opgedaan in een andere sector en snel leert. Ondersteun dat met een voorbeeld. Heb je de opleidingspapieren niet op zak voor deze functie? Dan is het raadzaam om aan te geven dat je veel praktijkervaring hebt opgedaan in je voorgaande functies.

Koop tijd

Weet dat je altijd ruimte hebt om het salarisvoorstel van de werkgever te overdenken. Ben je er tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek niet helemaal uit of je het eens bent met het voorstel? Geen zorgen. Geef aan dat je er even over wilt nadenken en dat je er op een later tijdstip op terugkomt. Spreek met elkaar af wanneer en hoe je dat wilt doen.

De secundaire arbeidsvoorwaarden

In het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je, naast salaris, ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan opleidingsmogelijkheden, afdelingsuitjes, een auto en/of telefoon van de zaak, een pensioenregeling, een sport abonnement of de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Voorwaarden die minstens net zo belangrijk zijn als het loon. Overweeg het totaalpakket op waarde, voordat je een eventuele krabbel zet onder het arbeidscontract.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict