Je sterke punten
Je ontvangt natuurlijk een uitnodiging voor een arbeidsvoorwaardengesprek, omdat het bedrijf enthousiast is over je. Door je sterke punten tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek te noemen, herhaal je wat je toegevoegde waarde voor het bedrijf is en welk salaris daarbij past. Denk bij je sterke punten aan je opleiding, werkervaring, je kwaliteiten, persoonlijke eigenschappen, leeftijd, de functie-inhoud en arbeidsmarktsituatie.
Bepaal je ideale loonhoogte
Je arbeidsvoorwaardengesprek is hét moment om het over je salaris te hebben. Zorg er dus voor dat je vooraf goed weet welk salaris je eruit wilt slepen en schrijf dit op. Wees realistisch, maar ken ook je waarde voor dit bedrijf. Bepaal voor jezelf een boven- én ondergrens en doe goede research naar wat een realistisch salaris is bij de betreffende functie. Mocht er geen salarisindicatie in de functieomschrijving staan, sla dan de cao van het bedrijf er op na als die er is. Dit geeft je een helder beeld welk salaris je kunt verwachten. Of check eenvoudig wat je beroepsgenoten verdienen, bijvoorbeeld hier.
Het tactische spel
Speel het slim tijdens je salarisonderhandeling. Zet niet in op je ondergrens. Je wilt immers onderhandelingsruimte hebben. Wat wisselgeld om, samen met de werkgever, een acceptabel salaris te bepalen. Vraagt je werkgever om je laatstverdiende salaris? Laat daar dan niets over los. Degene die het eerst zijn kaarten op tafel legt, verliest vaak. Je pareert deze vraag eenvoudig met het antwoord dat het huidige salaris niet belangrijk is. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie. Durf tijdens het gesprek ook echt te onderhandelen. Hap niet direct toe op het eerste openingsbod. Er is vrijwel altijd onderhandelingsruimte. Je potentiële werkgever verwacht waarschijnlijk dat je onderhandelt. Het openingsbod stemt hij daarop af.