Salarisonderhandeling: 7 tips als voorbereiding op je gesprek

Start je met een nieuwe baan? Of ben je al een tijdje in dienst en vind je dat je meer loon verdient? Vaak staan er afspraken over in je cao. Toch is er soms ruimte om te onderhandelen. Het blijven spannende gesprekken, dat snappen we. Bereid je daarom dus goed voor. Deze 7 tips helpen je op weg.

Bereid je goed voor op de salarisonderhandeling

Je hebt het recht om bij een nieuwe baan te onderhandelen over je salaris. Vraag na of er afspraken in de cao of bedrijfsregeling staan over het salaris. Natuurlijk maken wij ons bij cao-onderhandelingen al hard voor jouw salaris, maar dit betekent niet dat er geen ruimte is om te onderhandelen. Het geeft juist duidelijk de kaders aan. Ben je ergens al langer in dienst? Dan is je beoordelingsgesprek vaak een goed moment voor loonsverhoging. Voor beide gesprekken geldt: bereid je goed voor.

Tip 1: zoek uit wat je waard bent en bedenk wat je wilt

Bedenk voor het gesprek hoeveel verhoging van je loon je wilt en waarom. Bepaal dus wat je waard bent. Klinkt dit wat vaag? Je bepaalt je waarde op basis van je opleidingsniveau, je functie, ervaring en goede eigenschappen die passen bij de functie. Vraag aan iemand met dezelfde soort kenmerken wat diegene verdient. Of kijk eens op de website van de Loonwijzer om te ontdekken welk salaris bij jouw situatie past.

Tip 2: bepaal je grenzen

Het geldt voor iedere onderhandeling: bepaal je grenzen. Dat helpt om niet tijdens het gesprek je mening te veranderen over het salaris dat je minimaal wilt verdienen. Vind je het voorstel van je werkgever echt te laag en heb je daar goede redenen voor? Geef dan duidelijk aan waarom je daar zo over denkt.

Tip 3: laat de ander beginnen met een voorstel

Je nieuwe werkgever of leidinggevende eerst een voorstel laten doen, helpt om te bedenken of de grens die je hebt bepaald haalbaar is. Ben je meteen tevreden? Ga dan niet gelijk akkoord, er is ruimte voor onderhandeling. Valt het tegen? Vertel eerlijk dat het niet is wat jij in gedachten had. Houd daarbij vast aan je grens en vertel waarom. Stel het bedrag voor dat jij in gedachten hebt.

Tip 4: vertel bij een nieuwe baan niet precies wat je vorige salaris was

Heb je het arbeidsvoorwaardengesprek bij een nieuwe werkgever? Dan vragen ze soms naar je vorige salaris. Hierdoor kan je nieuwe werkgever bepalen wat hij jou biedt. Wij raden aan om niet precies een bedrag te noemen. Je hoeft het namelijk ook niet te zeggen. Wees gewoon duidelijk en vertel dat je huidige salaris prima past bij je huidige functie.

Tip 5: vergelijk jezelf niet met andere collega’s

Werk je ergens al langer en ben je het er niet mee eens dat een collega met dezelfde functie meer verdient? Jezelf met anderen vergelijken is heel menselijk. Maar het maakt je verhaal niet sterker tijdens de salarisonderhandeling. Vind je werkgever dat je best wat meer kan gaan verdienen? Dan doet hij dat omdat hij tevreden is over jou. Benoem dus je eigen kwaliteiten en eigenschappen en vergelijk niet met anderen.

Tip 6: bedenk andere vormen van beloning als meer loon niet lukt

Als meer salaris krijgen simpelweg niet lukt, kun je andere vormen van beloning voorstellen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vakantiedagen of de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Misschien is hier wel ruimte voor.

Tip 7: leg de afspraken vast

Leg met je werkgever vast wat je hebt afgesproken over het salaris. Net zoals je met andere afspraken doet. Dat voorkomt misverstanden of vervelende situaties achteraf.

Twijfels over je salaris?

Heb je twijfels over je arbeidsvoorwaardengesprek en wat je aan salaris kan vragen? Of houd je werkgever zich niet aan een afspraak?

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict