Wat kan ik doen bij geldzorgen?

Je hebt geldzorgen. Je durft rekeningen niet meer te openen of hebt moeite met sparen. Of er verandert iets in je leven waardoor je niet meer weet hoe je rond moet komen. Wat kun je doen? En hoe voorkom je grote geldproblemen? Hulp zoeken is belangrijk. Ook als je geldzorgen maar klein lijken te zijn. Wij leggen uit wat je kunt doen.

Vertel anderen over je zorgen

Praat over je zorgen en blijf er niet alleen mee zitten. Je bent niet de enige die er af en toe niet helemaal uitkomt met geld. Hoe eng het ook is, vertel het aan een vriend of familielid. Iemand die je vertrouwt. Je kunt ook langsgaan bij je huisarts. Zij kunnen naar je luisteren, steun geven en hebben misschien wel tips of hulp voor je. 

Praat met je werkgever

Geldzorgen geven stress. Soms zoveel dat je je niet meer op je werk kunt concentreren. Misschien ben je er zelfs ziek van. Daarom is het belangrijk met je werkgever of leidinggevende te praten. Je werkgever kan met je meedenken en je misschien aan informatie of begeleiding helpen. Bijvoorbeeld door hulp van een budgetcoach te regelen.  

Bel de gratis hulplijn voor geldzorgen

Is praten met bekenden of je werkgever een te grote stap? Je kunt ook bellen met de gratis hulplijn bij geldzorgen: 0800-8115. Je krijgt iemand aan de lijn die naar je verhaal luistert, met je meedenkt en je in contact kan brengen met hulp in de buurt. Je hoeft niet te vertellen wie je bent.

Wat kan ik doen om grote geldzorgen te voorkomen?  

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om aan je geldzaken te werken. Merk je dat je af en toe te weinig geld overhebt aan het eind van de maand? Weet je eigenlijk niet wat je inkomsten en uitgaves zijn? Of hoe je kunt sparen? Je kunt online op allerlei plekken terecht om je geldzaken beter in de gaten te houden. Zoals:

 • geldfit.nl voor het op orde brengen van je geldzaken, tips en advies voor jouw situatie.
 • nibud.nl voor allerlei informatie, handige tips en verschillende soorten hulp.
 • nibud geldplannen voor een geldplan die bij jouw situatie past.
 • wijzeringeldzaken.nl voor al je geldvragen, rekenhulpen en tips. 

Bij beginnende schulden

Heb je beginnende schulden en wil je ze zelf oplossen? Het Nibud helpt je met een stappenplan en voorbeeldbrieven voor het maken van afspraken met een schuldeiser.

Hulp van een vrijwilliger of coach 

Er zijn verschillende organisaties die je met een vrijwilliger in contact kunnen brengen. Iemand die samen met jou naar je geldzaken kijkt. Die helpt een overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken en tips heeft om geld te besparen. En die je kan vertellen welke toeslagen en tegemoetkomingen je kunt aanvragen. Kijk bijvoorbeeld eens bij:    

 • Jouw wijk- of buurteam. In veel gemeentes kun je daar met je zorgen en geldvragen terecht. Kan je geen wijkteam vinden? Kijk op de website van je gemeente welke hulp er mogelijk is.
 • FiKks. Koppelt je via een app aan een maatje dat je helpt overzicht over je geldzaken te krijgen. Je maakt samen een passend stappenplan. Je maatje kan ook helpen bij achterlopende betalingen. Door te kijken welke schulden je als eerst moet betalen bijvoorbeeld.
 • Schuldhulpmaatje.nl. Op allerlei plekken in Nederland actief. Een vrijwilliger helpt je alles op een rijtje te zetten en aan oplossingen te werken, leert je uitgaves te plannen en kan een aangepast budget maken.

Zoek op tijd hulp 

Een klein probleem kan zomaar groter worden. Zoek dus op tijd hulp. Ook als je denkt dat het nog niet zo erg is. Snap je een bepaalde brief niet? Vraag hulp of advies van het juridisch loket of jouw wijkteam. Wil je graag beter met geld omgaan? Zoek naar een budgetcoach of een cursus die je kunt volgen. Misschien kan je werkgever daarbij helpen.

Kom je er niet meer uit? Neem direct actie

Dreigen er schulden of zijn je schulden al te groot geworden? Neem dan meteen actie en zoek zo snel mogelijk contact met je gemeente. Jouw gemeente is verplicht om je te helpen bij geldzorgen en problemen. Bij schulden krijg je gratis schuldhulp. Dit wordt schuldhulpverlening genoemd.

Schuldhulpverlening aanvragen 

Schuldhulpverlening kun je zelf aanvragen bij je gemeente. Voldoe je aan de voorwaarden voor hulp? Dan zorgt de gemeente ervoor dat je in contact komt met een zogenaamde schuldhulpverlener. Welke hulp je krijgt, wordt bepaald door jouw omstandigheden.

Gelzorgen door werk? Hulp van de vakbond 

Heb je geldzorgen door je werk? Bijvoorbeeld omdat je werkgever je loon niet of niet op tijd betaalt? Neem dan contact op met jouw vakbond of rechtsbijstand. Zij weten welke rechten jij hebt en kunnen je vertellen welke stappen je kunt nemen.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

 • Deskundig advies
 • Rechtshulp voor werk en privé
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte