Meldpunt stageproblemen

De coronacrisis heeft ook effect op stages. Merk jij dat ook als stagiaire? Laat het ons weten. Als je het fijn vindt kunnen we je met je meedenken of advies geven. En jullie ervaringen samen (positief en negatief) maken wij dan weer bespreekbaar bij opleidingen, werkgevers en politiek. Onderaan deze pagina vind je de meest gestelde vragen.

Veelgestelde vragen coronavirus en stages/afstuderen

Ik zit op een mbo-opleiding en kan geen stageplaats vinden wat nu?

Mijn werkgever vraagt mij op een andere locatie te werken of andere werkzaamheden te doen, mag dat?

Ja, als het om een redelijk verzoek gaat, mag dat. Het moet dan wel om een tijdelijke wijziging van werkzaamheden gaan. De reisafstand wonen en werken moet ook redelijk blijven. Het is belangrijk dat het om een redelijk verzoek gaat, je hoeft dus niet ineens het hele land door te reizen voor jouw stage. Twijfel je of het een redelijk verzoek is van je werkgever, overleg dan eerst met je werkgever. Kom je er samen niet uit, neem dan contact met ons op.

Mijn werkgever houdt zich niet aan de richtlijnen van het RIVM, wat moet ik doen?

Je moet veilig je werk kunnen doen, dat hoort bij goed werkgeverschap. Ga in gesprek met je werkgever of een vertrouwenspersoon en deel je zorgen. Als meerdere van jouw collega’s dezelfde mening hebben kun je gezamenlijk de OR/MR inlichten. Indien je van mening blijft dat je werkgever nog steeds te weinig onderneemt, dan kun je een klacht indienen bij de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Moet ik mij ziek melden bij milde klachten?

Ja, je meldt je ziek. Het is daarna aan de bedrijfsarts om te beoordelen of je ook echt ziek bent. Is dat niet het geval, overleg dan met je werkgever of je vrijgesteld van werk moet worden of dat je bijvoorbeeld dingen thuis kunt doen.

Ik krijg geen stagevergoeding meer, mag dat zomaar?

Nee, dit mag niet. Jouw werkgever moet jouw stagevergoeding gewoon doorbetalen zoals dat afgesproken is in jouw contract.

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}

Word gratis studentlid

Maak kennis met de voordelen van CNV-lidmaatschap:

  • Antwoord op al je vragen over stage, werk en inkomen
  • Korting op je zorgverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering (werk en privé)
  • Feedback op je cv en sollicitatiebrief

Bespaar honderden euro’s aan verzekeringen en maak gratis gebruik van bovenstaande voordelen tot minimaal een jaar na je afstuderen*. Dat wil jij toch ook?

* Als student heb je recht op minimaal 12 maanden gratis lidmaatschap. Daarna gaan de (student)leden vanaf 1 februari na afstuderen over naar een betaald lidmaatschap. Bij deze overgang naar het betaald lidmaatschap kunnen afgestudeerden voor één jaar gebruik maken van het overgangstarief van €5,-.