Mantelzorgers worden onmisbaar door uitgeklede zorg

Het KRO/NCRV-televisieprogramma Pointer toonde afgelopen weekend de toenemende druk op mantelzorgers van Alzheimerpatiënten. Het programma illustreerde de klus waar de medewerkers in de zorg dagelijks voor staan. Zonder de hulp van mantelzorgers is het niet te doen.

We zagen in de uitzending ouderen met dementie die nog thuis wonen, en die afhankelijk zijn van familie en thuiszorg om met enige waardigheid zelfstandig te kunnen blijven wonen. En die mantelzorger, dat kan iedereen zijn. Als je oudere vader of moeder ineens zorgbehoevend wordt. Of een zus of broer, al dan niet met kinderen, Of een van je buren of vrienden. Een taak die zich slecht laat combineren met je eigen baan.

In de kou

Pointer legde de vinger op de zere plek. Het personeelstekort is al groot. Als we de zorg blijven uitkleden, zetten we onze hulpbehoevenden in de kou. Als CNV pleiten we voor beter loon, meer zeggenschap over het rooster en minder werkdruk voor de zorgprofessionals. Dat doen we al een tijd, en dat blijven we doen. Want het blijft hard nodig. En omdat we ze niet kunnen missen, maken we ons ook sterk voor mantelzorgers. In de september-editie van Werkend NL - Zorg stond dit verhaal over de inmiddels onmisbare mantelzorger.

Hoe hou jij het vol? Laat het weten via www.cnv.nl/volhouden