Synodaal proces: Laten we ons wakker kussen door de paus?

In verschillende media heeft Holkje van der Veer O.P. een mooi beeld gebruikt om het synodaal proces te duiden. Ze vergelijkt de r.-k. kerk in ons land met Doornroosje die ligt te slapen. De paus, zo zegt ze, is als de prins die haar wakker komt kussen. Zo komt er hopelijk weer elan en veerkracht in onze kerk in Nederland.

Met twee webinars deze maand wil de Beroepsgroep VPW bijdragen aan dit proces.

In het sprookje wordt verhaald dat de prins heel wat doornen moest wegkappen voordat hij bij Doornroosje kon komen. Wellicht ligt hier de taak voor pastores. Kunnen wij de obstakels wegsnoeien die parochianen en anderen verhinderen om hun stem te laten horen in het synodaal proces en het nadenken over de toekomst van de kerk in het algemeen?

De Beroepsgroep VPW wil de mogelijkheid bieden om goede voorbeelden van dit synodale proces op lokaal niveau met elkaar te delen. Daartoe worden twee webinars georganiseerd: het eerste webinar kent een viertal voorbeelden uit de praktijk; een week later biedt het tweede webinar een reflectie op het geheel van het synodaal proces.

De webinars zijn op vrijdagmiddag 11 en 18 februari 2022, van 13.30 -15.00 uur. Na aanmelding ontvangt u een link om deel te nemen. Deelname is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Webinar 1 op 11 feb.: Voorbeelden uit de praktijk

● Edith Vos, pastoraal werker parochie O.L.V. van Amersfoort, is met een aantal parochianen aan de slag om het synodaal proces daar vorm te geven.

● Dominicus Kamsma is lekendominicaan en lid van de Diocesane Pastorale Raad in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij vertelt over de gespreksopzet die zij in het bisdom ontwikkeld hebben.

● Marion Korenromp, pastoraal werker H. Drie-eenheidparochie IJsselstein e.o., is aan de slag met het synodaal proces via de methode van ‘storytelling’. Zij let uit hoe dat in zijn werk gaat en welke verrassingen dat op kan leveren.

● Laetitia van der Lans, theoloog en communicatieadviseur, is betrokken bij het Netwerk Katholieke Vrouwen dat middels het project Zij heeft een verhaal de stem van vrouwen wil laten horen in het synodaal proces.

Webinar 2 op 18 feb.: Reflectie

● Zuster Carine Devogelaere is coördinator van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad in België en heeft samen met Eric Galle de brochure De synodale weg. Leren en doen (Halewijn 2021) geschreven. Zij is ook betrokken bij het synodaal proces in het bisdom Hasselt.

● Karim Schelkens is associate professor in Tilburg en gasthoogleraar in Leuven en zal het synodaal proces plaatsen in relatie tot de ecclesiologie van het Tweede Vaticaans Concilie, maar met de blik op vandaag.

Aanmelden kan via het emailadres rkpastoraalwerk@cnv.nl. U ontvangt dan zo spoedig als mogelijk een link om te kunnen deelnemen aan de beide webinars.

(foto: Ingo Joseph/Pexels)