Zorgprofessionals met passie

Sabine Uitslag, verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, is al jaren bestuurlijk actief in de zorg. In de Tweede Kamer was ze zorgdeskundige namens het CDA. Is nu onder meer projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional.

Vorige maand was ik noodgedwongen te gast op de Spoedeisende Hulp van het Deventer Ziekenhuis. Onze jongste dochter Isa-Beau (8) was met haar nieuwe mountainbike gevallen en de pijn in haar pols werd steeds heftiger. Een foto gaf een breuk aan en haar pols moest in het gips. Opeens waren we zorgconsumenten en stapten we in het systeem. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de kwaliteit van de relatie tussen mensen de kwaliteit van de zorg bepaalt. Ik zag die avond mensen die de kracht van de relatie als geen ander begrijpen én toepassen. Met een enorme glimlach stelden ze patiënten op hun gemak en voerden tegelijkertijd hun werk uit.

Ik werd reuze nieuwsgierig naar hun geheim en greep de kans voor wat antropologisch onderzoek. Participerende observatie pur sang. De eerste verpleegkundige gaf aan de dynamiek van de afdeling fijn te vinden, omdat ze nooit weet wat er gaat gebeuren. En ook dat het effect van haar aanwezigheid als verpleegkundige al zoveel kan doen voor de patiënt die gillend van pijn en angst wordt binnengebracht.

Ik zag mensen die de kracht van de relatie als geen ander begrijpen én toepassen

Sabine Uitslag

‘Ik werk met jong en oud en dat geeft mijn baan de afwisseling waar ik naar zoek.’ De tweede verpleegkundige vroeg aan mijn dochter of ze een knuffel wilde uitzoeken om de pijn en spanning wat te verzachten. ‘Ja’ was het antwoord en ze dook vol overgave in de kist met speelgoedbeesten. ‘Ach ik verbind meteen ook even je schaafwonden, vind je dat goed Isa?’ Ja, dat mocht.

De derde verpleegkundige (we zaten midden in de overgang van avond- naar nachtdienst) was met haar manager op pad. Het was een van haar laatste avonden in het wit, zoals ze dat zelf noemde. Ze ging intern een on the job-opleiding volgen voor manager. Toch vond ze het lastig na ruim 25 jaar ‘het bed’ te verlaten. Ook al bleef ze in het ziekenhuis, ze zou de patiënten missen, zei ze, terwijl ze kundig en in overleg met mijn dappere dochter het gipsverband aanlegde. Haar manager liep die nacht met haar mee. Hij wilde met eigen ogen zien en ervaren hoe zo’n nachtdienst verloopt op zijn afdeling.

Ik wil dit graag delen omdat er elke dag, elk uur, mooie waardevolle zorg wordt geleverd door mensen voor wie dit betekenisvolle werk hun passie is. En met een passie op de juiste plek ga je door loden deuren!