Al het nieuws

CNV: Juridische actie tegen zorgwerkgevers die coronabonus niet aanvragen


CNV Zorg & Welzijn roept haar leden in alle zorgsectoren op zich te melden als hun werkgever of opdrachtgever de coronabonus niet aanvraagt. Deze werkgevers zullen door CNV worden aangesproken, de bond houdt er rekening mee dat er daarna juridische actie volgt.

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: ‘Het aanvragen van de coronabonus behoort volgens ons inziens tot ‘goed werkgeverschap’, dat in de wet is omschreven. Argumenten dat het te ingewikkeld of teveel rompslomp is, tellen voor ons niet. Werkgevers horen ervoor te zorgen dat deze bonus wordt aangevraagd voor iedereen die daar maar enigszins recht op zou kunnen hebben. Het kan niet zo zijn dat deze bonus lukraak bij sommigen zorgwerkers terecht komt en bij anderen niet, terwijl ze er wel recht op hebben.’

Signalen coronabonus


In sommige gevallen vraagt een zorginstelling zelfs voor niemand de coronabonus aan, blijkt uit de signalen die CNV ontvangt van haar leden. Er zijn ook werkgevers die geen bonus voor zzp’ers en flexwerkers aanvragen, omdat dat ‘teveel gedoe’ zou zijn. En dan is er nog een categorie werkgevers die de ‘nee-mits’-lijst van functies van VWS verkeerd uitlegt. Dat laatste kan betekenen dat bijvoorbeeld werknemers van een technische dienst, die keihard hebben gewerkt om triagetenten te bouwen, afdelingen tot COVID-eenheden hebben omgevormd en hele zorginstellingen klaar hebben gemaakt voor de eerste golf, geen bonus zouden ontvangen.

CNV Zorg & Welzijn staat nog steeds op het standpunt dat de zorgbonus ruimhartig moet worden uitgekeerd en prijst de zorginstellingen die de bonus voor al hun personeel hebben aangevraagd, net als organisaties die de bonus al uit eigen zak vooruit betaald hebben.

Oproep


Ben jij werkzaam in de zorg, voldoe je aan de voorwaarden en heb je van je werkgever vernomen dat zij geen zorgbonus gaan aanvragen? Dan roepen wij je op dit te melden bij CNV Info via cnvinfo@cnv.nl of 030-751 1003. De juristen van CNV Zorg en Welzijn zullen dan samen met jou beoordelen of de werkgever gedwongen kan worden tot het aanvragen en betalen van de zorgbonus.