Eindelijk cao-resultaat bereikt voor werknemers apotheken

Vakbonden CNV en FNV hebben een resultaat bereikt in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de werknemers in de apotheken. Dit na een moeizaam en langdurig traject. Eerder deze maand is het ons gelukt om met de werkgevers te komen tot een onderhandelingsresultaat. Uiteraard hebben de leden van CNV Zorg & Welzijn hierover het laatste woord. Zij ontvangen via de mail een uitnodiging om hun stem uit te brengen.


Met het aflopen van de vorige cao Apotheken per 1 mei 2019, brak voor de werknemers in de apotheken een lange periode aan waarin zij het moesten doen zonder cao. Het lukte ons maar niet om tot een nieuwe cao te komen, omdat de verzekeraars in de tarieven die zij afspreken met de apothekers, geen rekening houden met de arbeidsvoorwaarden. Dit belette ons om te komen tot goede afspraken over bijvoorbeeld een salarisverhoging. Uiteindelijk hebben vakbonden en werkgevers toch overeenstemming weten te bereiken.

Salaris


De nieuwe cao Apotheken heeft een looptijd van 1 mei 2019 tot en met 30 juni 2021 en bevat de volgende salarisafspraak:

• De salaristabellen van de cao Apotheken 2017-2019 worden structureel met 2,25% verhoogd op 1 mei 2021 met de volgende uitwerking: per 1 mei 2021 worden de lonen met 2,25% verhoogd, met de afspraak dat werkgevers die reeds een verhoging hebben toegepast op de salarisschalen in 2020 het reeds verhoogde loon per 1 mei 2021 aanvullen tot de afgesproken verhoging van 2,25%*.

(*Rekenvoorbeeld: een door een werkgever gegeven loonsverhoging van 1,25% per 1 april 2020, betekent een verhoging van 1% per 1 mei 2021. Een door een werkgever gegeven loonsverhoging van 1,50% per 1 november 2020, betekent een verhoging van 0,75% per 1 mei 2021. Per 1 mei 2021 krijgt iedere werknemer dus per saldo dezelfde loonsverhoging)

Overbrugging


De werknemers in de apotheken hebben het bijna twee jaar zonder cao en zonder salarisverhoging moeten stellen. Zoals hierboven al vermeld, komt dit voornamelijk doordat de verzekeraars weigeren om in de tarieven die zij afspreken met de apothekers, het geld voor de arbeidsvoorwaarden mee te nemen. Via de verzekeraars zou deze ruimte voor loonsverhogingen bij de werknemers terecht moeten komen. Omdat zij dit niet deden, kon er al die tijd geen cao tot stand komen.

Cao-partijen hebben zowel de verzekeraars als de minister er op gewezen dat dit zo niet kan. Beiden gaven niet thuis. Uiteindelijk heeft de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), toegezegd de zaak te onderzoeken. De NZA heeft toegezegd komend voorjaar te komen met de uitkomst van dit onderzoek. Met deze uitkomst in het vooruitzicht, zijn vakbonden en werkgevers het bovenstaande onderhandelingsresultaat overeengekomen ter overbrugging. Bij de onderhandelingen over de daaropvolgende cao vanaf 1 juli kan dan gebruik worden gemaakt van de uitkomsten van het NZA-onderzoek. Cao-partijen zien de cao 2019 – 2021 dan ook nadrukkelijk als een ‘tussen-cao’.

Het woord aan de leden


Uiteraard hebben de leden van CNV Zorg & Welzijn het laatste woord. Zij ontvangen via de mail een uitnodiging om hun stem uit te brengen. Dat kan tot 1 februari aanstaande. CNV Zorg & Welzijn is positief over het bereikte resultaat, omdat het een einde maakt aan een langdurige periode zonder cao en zonder loonafspraak voor jou en je collega’s.

Steun ons bij het afspreken van een goede cao


Na een impasse van bijna twee jaar is het hoe dan ook gelukt om een salarisverhoging af te spreken. Deze loopt tot 1 juli aanstaande, dus we zullen binnenkort weer aan de slag moeten voor de volgende cao. Daarbij kunnen we alle steun gebruiken! Het CNV kan meer doen en meer bereiken als er meer leden zijn. Dus attendeer je collega’s op de vele voordelen van het lidmaatschap.

We zijn er voor álle werknemers die werken in de apotheek, van de apothekersassistenten tot en met de schoonmakers. Samen staan we sterk!