O

Omdenken

Sabine Uitslag, verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, is al jaren bestuurlijk actief in de zorg. In de Tweede Kamer was ze zorgdeskundige namens het CDA. Is nu onder meer projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional.

Ik noem het ‘generatie sensitiviteit’. Tijdens een aantal bijeenkomsten in de zorg viel het mij op dat de jonge generatie zorgprofessionals het aardig voor de kiezen krijgt. ‘De jonge mensen willen niet meer werken’. ‘De jonge mensen snappen niet meer wat verantwoordelijkheid nemen betekent’. ‘Ze gaan maar te pas en te onpas op reis en doen maar wat ze willen. En dan worden ze ook nog zzp’er’. Maar is het terecht zo te oordelen? Kijken we niet teveel vanuit ons eigen perspectief naar deze nieuwe generatie? Met oordelen komen we niet veel verder. Met oplossen overigens ook niet. Want oplossen betekent dat je dingen verzint om terug te keren naar de oude situatie. Zoals het was. Maar het wordt nooit meer zoals het was. We leven immers in een VUCA-wereld: niet stabiel, onzeker, complex en ambigue.

Zouden we niet veel meer moeten gaan ‘omdenken’. Dus de situatie of een probleem dat zich voordoet juist als uitgangspunt nemen voor een andere manier van omgaan met de situatie. Dat is zeker niet eenvoudig. Want dit verlangt introspectie, reflectie. Het vergt een andere manier van inzicht. Immers alles is perspectief.

Oplossen betekent dat je dingen verzint om terug te keren naar de oude situatie

Sabine Uitslag

Zijn wij in staat vanuit die andere hoek te kijken? Zonder oordeel. Zonder mening. Maar ons te gaan verdiepen in het waarom. Bij Deliveroo staan er een kleine 11.500 duizend mensen op de wachtlijst om te komen werken. Waarom hebben zij een wachtlijst en kampen we in de zorg met tekorten? Zelfs nu blijkt dat deze bezorgdiensten niet allemaal zo fijn met hun mensen omgaan.

Mooie vragen toch? Zelfs op de zaterdagavond als het regent brengen deze relatief jonge mensen toch pizza’s rond. Hoe dan? Nou omdat Deliveroo snapt wat deze jonge mensen nodig hebben: namelijk geld om uit te kunnen gaan. Het bedrijf zorgt er dan ook voor dat als de laatste pizza bezorgd is, het geld meteen op de rekening staat. Het kan diezelfde avond nog worden besteed. Nu kunnen we hier natuurlijk weer alles van vinden, maar we zouden er ook van kunnen leren. Met de ORT’s (onregelmatigheidstoeslag, red.) in het weekend best een lonkend perspectief! Durf jij de systemen aan te passen? Hoe wordt jouw zorginstelling ‘generatie sensitief’?