Terug naar de basis

Mandy Jacobs is verzorgende IG, adhd-coach, en ambtelijk secretaris van het Christelijke Sociaal Congres, een platform van circa 45 maatschappelijke organisaties, waaronder CNV.

Alle levende wezens hebben als basisdoel overleven, voortbestaan. Dat geldt ook voor ons mensen, al staan we daar weinig bij stil. We hebben het dagelijks veel te druk met enorm veel andere dingen: familie, vrienden, ons uiterlijk, ons werk, ons huis, het nieuws, social media, hobby’s, inkopen, noem het maar.

Wat van die dingen echt noodzakelijk is, wordt vaak pas duidelijk als het niet meer allemaal lukt, bijvoorbeeld als je ziek wordt. Met pijn in je hart schrap je eerst uitjes of hobby’s uit je agenda, misschien daarna ook werken of zorgen voor anderen. En als het echt overleven wordt, schrap je alles behalve de basis: ademen, eten, drinken, slapen.

Sectoren zoals de zorg of het onderwijs zijn feitelijk ook levende organismen met talloze doelen en taken. En momenteel zijn er nogal wat sectoren in crisis. Met veel te weinig mensen en veel te veel doelen en taken lukt het al lang niet meer om alles te doen. Er is ook een belangrijk verschil tussen een overbelast mens en een overbelaste sector. Waar je als mens zelf met gevoel en verstand datgene schrapt wat nu niet lukt, gebeurt dat bij zorg en onderwijs niet. Daar is niet één regisseur die bepaalt wat noodzakelijk is voor overleving en welke leuke dingen we nu echt even moeten schrappen.

We moeten terug naar de basis, naar waar het allemaal om begonnen is

Mandy Jcobs

Intussen bezwijken hele sectoren onder de groeiende werklast en blijven we medewerkers dwingen om veel te veel tijd te steken in niet vitale doelen, zoals (management)rapportages en fusietrajecten. Na decennia van protocollering en kwaliteitsmanagement ligt onze lat voor rapportages zo hoog dat veel medewerkers er allang niet meer overheen komen.

De arbeidsmarkt is ziek, zwak en misselijk. En hoe pijnlijk het ook is voor alle mooie richtlijnen en systemen en ook voor de mensen die ze hebben bedacht: tot de arbeidsmarkt weer gezond en sterk is, moéten we gezamenlijk drastisch doelen en taken schrappen, met gevoel en verstand. We moeten terug naar de basis, naar waar het allemaal om begonnen is: dat kwetsbare mensen goede zorg ontvangen van iemand die tijd en aandacht voor ze heeft en dat onze kinderen dagelijks fijn les krijgen van een ontspannen leerkracht. Terug naar véél meer uitvoeren, in plaats van vastleggen van die uitvoering. En laten we de uitvoerders vooral belonen met geld, respect en vertrouwen. Of beter nog: laten we ze een handje helpen.