'Zorg' CNV over stijging ziekmeldingen zorgpersoneel

Het percentage werknemers met ziekmeldingen is in de maand maart van dit jaar met bijna 40 procent gestegen ten opzichte van maart 2019. Dat blijkt uit cijfers van Vernet (kennisnetwerk en expert op het gebied van verzuim) Voor het eerst wordt cijfermatig inzichtelijk welke tol corona eist van zorgpersoneel.


‘Voor de uitbraak van de Coronacrisis ging het net wat beter met het ziekteverzuim. We zien nu de eerste effecten van het coronavirus op de ziekmeldingen in de zorg’, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg en Welzijn: ‘De cijfers over april zijn nog niet bekend, maar onze verwachting is opnieuw een substantiële stijging in het aantal meldingen.’

Elke ziekmelding legt nog meer druk op collega’s die nog wel aan het werk zijn. Daarnaast is deze stijging een mogelijke bedreiging voor het weer opstarten van reguliere zorg en het opvangen van de te verwachten zorgpiek die na de coronacrisis ontstaat.

Beter faciliteren en ondersteunen


Afgelopen week werd al duidelijk dat van de 27.419 mensen die in Nederland positief getest zijn op Covid-19, 28 procent in de zorg werkt.

Westerlaken: ‘Deze stijging van het aantal ziekmeldingen is een enorme zorg. We vragen daarom aan alle betrokkenen om alles op alles te zetten om zorgpersoneel nog beter te faciliteren en te ondersteunen. We werken met man en macht om ervoor te zorgen dat meer mensen de zorg instromen in de strijd tegen het corona-virus. Daarnaast blijft de toelevering van beschermingsmaterialen en de beschikbaarheid van testen, vooral in de zorg buiten de ziekenhuizen, prioriteit nummer één.’