Corona

Als je (misschien) corona hebt

Als je bent besmet met het coronavirus of in quarantaine moet door de besmetting van een huisgenoot, dan heb je allerlei vragen. Natuurlijk over je gezondheid, maar waarschijnlijk ook over wat het betekent voor je werk. Wordt je loon bijvoorbeeld doorbetaald, en hoe licht je jouw werkgever in? We geven je antwoord op de belangrijkste vragen.

Ik ben zelf besmet

Moet ik aan mijn werkgever vertellen dat ik besmet ben?

Het coronavirus is erg besmettelijk en daarom is het belangrijk om aan je werkgever te vertellen dat je besmet bent. Je werkgever is namelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Niet alleen voor jou, maar ook voor je collega’s.

Krijg ik mijn loon doorbetaalt als ik ben besmet met het coronavirus?

Je krijgt je loon gewoon doorbetaalt, want voor ziek zijn door het coronavirus gelden de gewone regels voor loondoorbetaling bij ziekte. Let er wel op dat het kan zijn dat je eerste dag van ziektemelding niet wordt doorbetaald. Verschillende cao’s kennen bijvoorbeeld een wachtdag. Ook als je ziek wordt tijdens je vakantie is het belangrijk dit te melden bij je werkgever. Dan tellen je dagen niet als vakantie-, maar als ziektedagen.

Mag mijn werkgever mijn coronabesmetting registreren?

Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mag een werkgever dit niet vastleggen. Je werkgever mag registreren dat je ziek bent, maar niet wat je hebt. Ook mag je werkgever niet aan je collega’s vertellen wie er besmet is, tenzij je hiervoor toestemming geeft of dit natuurlijk zelf verteld. Je werkgever mag ook niet informeren naar het verloop van de ziekte, maar alleen vragen wanneer je denkt weer aan het werk te kunnen.

Kan ik een Ziektewetuitkering krijgen vanwege het coronavirus?

Als je ziek bent moet in eerste instantie jouw werkgever je loon doorbetalen. In sommige gevallen kan je werkgever voor jou een Ziektewetuitkering krijgen. Als je werkloos bent en je wordt ziek, kun jij je ziek melden bij het UWV. Je WW-uitkering loopt dan eerst 13 weken door. Daarna krijg je een Ziektewet-uitkering.

Ik ben misschien besmet

Ik voel mijzelf niet lekker. Kan mijn werkgever mij verplichten om te komen werken?

Nee, jouw werkgever mag je niet verplichten te komen werken. Dit gaat tegen de richtlijnen van het RIVM in. Als je ziek bent en milde klachten hebt, moeten mensen thuisblijven en uitzieken. Alleen als je ernstige klachten hebt of als je een kwetsbare gezondheid hebt is het nodig om de huisarts te bellen.

Ik ben in contact geweest met iemand die corona heeft. Ik heb geen klachten, maar blijf toch liever thuis. Mag mijn werkgever eisen dat ik gewoon kom werken?

Als je in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft, ga je in quarantaine. Nauw contact is langer dan een kwartier binnen 1,5 meter. Als je werk het toelaat, kan je thuis werken. Bespreek dit met je werkgever. Wil je werkgever toch dat je op je werk komt, vraag dan een gesprek met de bedrijfsarts aan. Ben je in contact geweest met iemand die corona heeft, maar was dat geen nauw contact? Dan gelden er geen speciale regels. Het advies is wel je gezondheid in de gaten te houden.

Kost het mij verlofuren als mijn werkgever mij naar huis stuurt bij verkoudheid?

Nee, dat kost je geen verlofuren. Als je milde verkoudheidsklachten hebt, moet je volgens RIVM-richtlijnen thuisblijven. Dus als je daardoor niet kunt werken, vangt je werkgever dit risico op. Je hoeft dus geen verlof op te nemen.

Een huisgenoot is besmet

Wat zijn mijn rechten en plichten?

Ben je niet ziek en voel je je goed genoeg om te werken? Bespreek dan met je werkgever wat de thuiswerkmogelijkheden zijn. Dat kan natuurlijk alleen als je zelf niet ziek bent, in staat bent om te werken en over alle faciliteiten beschikt om vanuit huis aan de slag te gaan. Kun je niet vanuit huis werken, dan moet je werkgever over de periode waarin je in quarantaine zit je loon doorbetalen. Hij kan je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Word je in de periode van quarantaine alsnog ziek, dan gelden de regels voor doorbetaling van loon tijdens ziekte.

Mijn werkgever wil een bewijs van de test om te zien dat mijn gezinslid inderdaad corona heeft. De GGD wil geen verklaring geven om privacy-redenen. Wat moet ik nu?

Je hoeft niet aan dit verzoek te voldoen, en je kan het bovendien niet. Werkgevers mogen geen medische gegevens van hun werknemers verwerken of bewaren. De werkgever is geen medicus. Het CNV vindt dat werkgevers dan al helemaal geen medische gegevens van huisgenoten van hun werknemers mogen inzien en eventueel verwerken.

Problemen door corona

Gaat je werkgever niet goed om met je ziekmelding? Of wil hij je loon niet doorbetalen terwijl je in quarantaine zit? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict