Corona

Thuiswerken tijdens de coronacrisis

Waarschijnlijk werk je sinds vorig jaar veel thuis. Als je werk dat toelaat, tenminste. We vertellen je meer over de rechten en plichten die jij en je werkgever hebben. En hoe je zorgt dat je ook thuis goed aan de slag kunt.

Verplicht thuiswerken

Op dit moment geldt een dringende oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Je werkt dus thuis, tenzij het niet anders kan. Thuiswerken is door de regering niet verplicht. Je werkgever mag – als je werk thuis goed te doen is – je wel verplichten vanuit huis te werken. Je baas moet dan wel zorgen dat jij je werk goed kan doen, bijvoorbeeld door een laptop of bedrijfstelefoon te regelen. Of een vergoeding te geven, zodat je een werkplek kan inrichten.

Thuiswerken is geen recht

Om te zorgen dat er zoveel mogelijk iedereen zo veel mogelijk thuiswerkt, overlegt het Kabinet met werkgeversorganisaties en vakbonden. Toch kan het zo zijn dat jouw baas vindt dat je gewoon naar je werk moet komen. Je hebt dus geen recht om thuis te werken. Als je geen klachten hebt, mag je werkgever verlangen dat je op je werk komt. Je werkgever moet uiteraard wel zorgen dat er veilig gewerkt kan worden.

Salaris en vergoedingen bij thuiswerken

Thuiswerken heeft geen invloed op je salaris. Als het goed is blijf je hetzelfde werk doen, alleen op een andere plek. Het kan wel zo zijn dat het door de crisis minder goed gaat met het bedrijf.

Reiskostenvergoeding

Kreeg je voor de coronacrisis een vaste reiskostenvergoeding? Je werkgever mocht die vergoeding tot 1 april 2021 blijven uitkeren. Volgens de nieuwe regels mogen alleen de kilometers op de dagen dat je inderdaad naar je werk bent gegaan onbelast worden vergoed. Die dagen moeten jij en je baas vastleggen. Ging je altijd met het en vraagt je baas je nu met de auto te komen? Dan maak je extra kosten en is het redelijk dat je werkgever dit vergoedt.

Thuiswerkvergoeding

Als je thuiswerkt, maak je extra kosten. Bijvoorbeeld voor energie of het onderhouden van je werkplek. Sommige bedrijven geven daarom een thuiswerkvergoeding. Wij spreken het ook steeds vaker af in cao’s. Ga dus altijd na of je recht hebt op een thuiswerkvergoeding.

Als thuiswerken een uitdaging is

Thuiswerken is soms een behoorlijke uitdaging. Ook na een jaar nog. De buren besluiten te gaan verbouwen, de kinderen zijn naar huis gestuurd door een besmetting in de klas, je werkplek is misschien niet optimaal of het contact met je collega’s is moeizamer. Aan sommige dingen kun je niet veel doen. Bespreek het met je leidinggevende. Misschien zijn er mogelijkheden om je situatie te verbeteren.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict