Overgrote meerderheid CNV-leden stemt voor nieuwe cao Jeugdzorg

In de ledenraadpleging voor een nieuwe cao Jeugdzorg heeft ruim 90% voor het cao-resultaat gestemd. Ook de leden van de andere bonden FNV en FBZ en de werkgevers aangesloten bij werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland stemden in. Daarmee hebben jij en je collega’s in de jeugdzorg een nieuwe cao!

Nieuwe cao

De nieuwe cao voor de jeugdzorg geldt voor 3 jaar en loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023. Dit zijn een aantal hoofdpunten in de nieuwe cao:

  • Een structurele salarisverhoging van 2% per 1 januari 2021, 3% per 1 januari 2022 en nog eens 3% per 1 januari 2023
  • Een eenmalige uitkering van € 250,- in juli 2022
  • Versterking van de autonomie van de medewerkers door afspraken over plaats- en tijdonafhankelijk werken
  • Verhoging van de kilometervergoeding voor zakelijke reizen naar € 0,39
  • Werkgevers moeten samen met de ondernemingsraad concrete afspraken maken over de aanpak van werkdruk
  • Een generatieregeling (80%-90%-100%) om de oudere werknemer tot het einde van de loopbaan duurzaam inzetbaar te houden en de werkgever de ruimte te geven nieuwe (jongere) werknemers te laten instromen
Deze cao afspraken zijn heel mooi, maar we zijn nog niet gerust op de discussie over de toekomst van het werk in onze cruciale sector. Daarom blijven we onze inbreng leveren aan de discussies over de toekomst van de jeugdzorg.
Albert Spieseke, onderhandelaar cao Jeugdzorg
Cao-partijen ondertekenen het akkoord voor de nieuwe cao Jeugdzorg (V.l.n.r. op scherm: Albert Spieseke (CNV), Marjolein Pen (FNV). V.l.n.r. aan tafel: Paul van der Linden (Jeugdzorg Nederland), Miriam Doeschot (CNV), Lilian de Groot (FBZ))

Kritische geluiden

Er waren ook kritische opmerkingen bij de ledenraadpleging om in of tegen te stemmen voor deze nieuwe cao. En ook die zijn welkom, want dat houdt ons scherp! Zo merkten sommige leden op dat de salarisafspraak de inflatie niet dekt. Daarmee hebben zij een punt. De inflatie stijgt echter momenteel zodanig, dat het niet haalbaar is om dit met loonafspraken in cao’s bij te houden. Hier en daar wordt weliswaar weer geroepen om automatische prijscompensatie, maar vooralsnog is dit geen reële optie. Daarom zetten wij van CNV in op een andere strategie. Deze richt zich op herstel van de koopkracht van werkenden, AOW’ers en uitkeringsgerechtigden door een mix van belastingmaatregelen en het koppelen van de AOW en de WIA aan de stijging van het minimumloon. Je kunt er meer over lezen in het nieuwsbericht "CNV-onderzoek: inflatie slaat steeds harder toe".

Aanpak werkdruk

Ook uitten leden herhaaldelijk de wens om nu eens écht werk te maken van de aanpak van de werkdruk, het vergroten van de veiligheid en het verminderen van de administratieve lasten. Ondanks dat hier ook in vorige cao’s afspraken over zijn gemaakt, leveren deze klaarblijkelijk nog onvoldoende op. Wij realiseren ons dat en hebben met de werkgevers afgesproken om hier meer en steviger op in te zetten. Werkgevers moeten met hun OR een uitvoeringsplan maken. Naleving heeft meer dan voorheen de aandacht. Voor 1 oktober 2022 vraagt Jeugdzorg Werkt! of naar tevredenheid van beide partijen aan deze afspraak is voldaan. Blijkt dat niet het geval, dan bespreken cao-partijen dit en ondernemen zo nodig actie. Vanuit Jeugdzorg Werkt! gaat een expertteam werkgevers en medezeggenschap ondersteunen. Tevens komt er een ondersteuningspakket voor ondernemingsraden over veilig werken.

Bezuinigingen Jeugdzorg

De bezuiniging van €500 miljoen op de Jeugdzorg moet definitief van tafel. Daarvoor pleit CNV Zorg & Welzijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees het hele nieuwsbericht

Hoe nu verder?

De komende tijd werken cao-partijen de afspraken uit in een definitieve cao-tekst. Daarnaast hebben we afgesproken om tijdens de looptijd van de cao een aantal zaken nader uit te werken. Dit zijn:

  • De invoering van een Individueel Keuze Budget (IKB) om werknemers meer keuzes te geven voor het inzetten van bepaalde arbeidsvoorwaarden. De cao Sociaal Werk kent al een dergelijke afspraak.
  • Een onderzoek naar de mogelijke invoering van een jaaruren-systematiek (JUS) per 1 januari 2023.
  • Een verkenning naar benodigde wijzigingen in het functieboek, met in ieder geval aandacht voor de ervaringsdeskundige.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met de onderhandelaars voor cao Jeugdzorg via de pagina cao Jeugdzorg.

Heb jij collega's die nog geen lid zijn?

Het was een lang traject, maar het heeft ook laten zien dat het zin heeft om op te komen voor je rechten als werknemer. CNV steunt je daarin. We kunnen echter meer doen en meer voor je betekenen als er meer leden zijn. Heb je collega’s die nog geen lid zijn? Nodig ze dan uit om via onderstaande knop lid te worden van CNV Zorg en Welzijn. CNV Zorg & Welzijn komt op voor alle werknemers in de jeugdzorg, ongeacht je functie of waar je werkt.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit