Cao Sociaal Werk: stevige compensatie koopkrachtverlies

Een stevige loonsverbetering die het koopkrachtverlies compenseert, vooral voor de lage- en middeninkomensgroepen, verhoging van aanvangssalarissen, een goede stagevergoeding en extra salaris voor personeel dat meerdere jaren in het maximum van hun salarisschaal zit. Dat is de salarisinzet van CNV Zorg & Welzijn voor de nieuwe cao Sociaal Werk, gelet ook op de torenhoge inflatie.

Voor hun uitdagende en onmisbare werk, ieder dag weer, hebben medewerkers in de sector Sociaal Werk recht op een goede financiële beloning’, stelt cao-onderhandelaar Marco Dons. ‘Koopkrachtverlies door de torenhoge inflatie maakt een eerlijke beloning alleen maar relevanter. Door de koopkrachtcrisis zijn de salarissen op dit moment niet toereikend.

De salarissen moeten concurrerend zijn met de overige aanpalende sectoren om medewerkers te werven en medewerkers te behouden.’

Administratielast omlaag

In de inzetbrief pleit Dons verder voor een cao met afspraken voor 1 jaar vanwege de onvoorspelbare tijd. Een langere looptijd tot maximaal 2 jaar is mogelijk maar ook dan inclusief een eerlijke beloning en het realiseren van goede secundaire afspraken. Verder een goede reiskostenvergoeding zodat deze beter aansluit bij de daadwerkelijke kosten.

Op de inzetlijst staat ook fors en duurzaam blijvend investeren in versterking van de arbeidsmarktaanpak om de tekorten te bestrijden en extra inzet om de administratielast omlaag te krijgen. Verder afspraken maken tegen de werkdruk en afspraken die werknemers in staat stellen om goed en met plezier te blijven werken in een veilige omgeving.

Overgang uit taboesfeer

De overgang is ook een issue. Dons: ‘73 procent van de medewerkers in de sector is vrouw. De gemiddelde leeftijd is 42,5 jaar. Een hoog percentage van deze vrouwen is in de overgang. Wij willen aandacht hiervoor en de overgang uit de taboesfeer halen en werkgevers stimuleren beleid hierop te maken.’

Geadviseerd wordt om teams en leidinggevenden te trainen in het omgaan met agressie en geweld en de werking van vooroordelen.