Cao Kinderopvang: overgrote meerderheid CNV-leden stemt in

In de ledenraadpleging voor een nieuwe cao Kinderopvang heeft ruim 93% ingestemd met het onderhandelaarsakkoord. Ook de leden van de andere bonden en de werkgevers stemden in. Daarmee hebben jij en je collega’s in de kinderopvang een nieuwe cao.

Chantal van Dijk, cao-onderhandelaar van CNV: ‘Tevreden met het bereikte resultaat, het geeft de benodigde rust om ons als cao-partijen nu te focussen op de ontwikkelingen in de sector, zoals de stelselherziening en het aanpakken van de werkdruk.’

Toekomst van de sector

Belangrijke resultaten in dit akkoord voor CNV zijn, naast behoud van koopkracht, de afspraak om voor 1 juli nadere inhoudelijke afspraken te maken over bijvoorbeeld reiskosten en het aanpakken van de werkdruk. Ook is overeengekomen dat partijen in gesprek gaan over de cao van de toekomst, waarin onder andere interprofessioneel werken in de sector kan bijdragen aan het aanpakken van de arbeidsmarkt tekorten.

Toekomst van de sector blijft spannend, want in de politiek is de wens om kinderopvang veel voordeliger te maken. Dit gaat natuurlijk vragen om veel extra werknemers in de sector. Daarvoor zijn goede arbeidsvoorwaarden noodzakelijk. Vakbonden en werkgevers gaan de komende 18 maanden verder praten over hoe ze de tekorten op de arbeidsmarkt het beste kunnen oplossen.

Belangrijke punten van het akkoord

De nieuwe cao heeft een looptijd van 18 maanden, met een gemiddelde loonstijging van 11,86 procent plus een eenmalige uitkering van €525,-.

  • De eerste loonstijging gaat in op 1 april 2023 met een nominaal bedrag van € 150,- en daarbovenop 2 procent. (Voor een pedagogisch medewerker in schaal 6 trede 15 houdt dit een salarisstijging in van 7,86 procent in 2023)
  • Per 1 juli 2023 een eenmalige uitkering van € 525,- (bruto naar rato dienstverband)
  • Per 1 januari 2024 stijgen de lonen met 2 procent
  • En per 1 april 2024 stijgen de lonen wederom met 2 procent

Er zijn ook afspraken gemaakt over verbetering van het levensfasebudget. Zo wordt het levensfasebudget voor een periode van maximaal vijf jaar geïndexeerd en kijken de partijen naar de mogelijkheid om het levensfasebudget mee te kunnen nemen naar een andere werkgever.

De komende tijd zullen de afspraken verder worden uitgewerkt en gepubliceerd op de cao-tijdlijn.

Sluit je aan en praat mee

Deze cao krijgt een looptijd tot en met 1 juli 2024. De cao-partijen blijven met elkaar in gesprek. Uiteraard horen we graag van onze achterban wat zij belangrijk vinden. Wil je ook meepraten? Sluit je aan!