Cao Sociaal Werk: eindbod op tafel

Na een lang traject aan onderhandelingen voor een nieuwe cao Sociaal Werk, legden werkgevers deze week een eindbod op tafel. Het eindvoorstel geldt voor twee jaar en gaat in per juli 2021. Het omvat een loonsverhoging van 2,5 procent vanaf 1 december 2021 en nog eens 2 procent in 2023.

Functiewaardering

Cao-onderhandelaar Marco Dons: ‘Naast de salarisverhogingen is het van belang dat we onderzoeken of bestaande functieomschrijvingen nog wel aansluiten in de praktijk. Dat pakken we nu op, zodat de medewerkers de functiewaardering krijgen die ze ook echt verdienen. Dit om recht te doen aan al die harde werkers in de sector sociaal werk. Zij vervullen een belangrijke functie in de maatschappij en verdienen daarom een eerlijke beloning.’

Belangrijkste punten:

  • Looptijd van 2 jaar per 1 juli 2021
  • Structurele loonsverhoging van 2,5 procent per 1 december 2021 en 2 procent per 1 januari 2023.
  • Afspraken rondom duurzame inzetbaarheid, generatieregelingen en verlof.

Naast de loonsverhogingen is afgesproken dat er individuele gesprekken over maatwerkoplossingen worden gevoerd met oudere werknemers die met hun huidige werk niet gezond hun AOW kunnen halen. Korter werken of vervroegd uittreden behoren daarbij tot de mogelijkheden. De werkgeversvereniging wil dat met de vakbonden volgen en evalueren. Afspraken over thuiswerken, over onbereikbaarheid thuis en over meer werkzekerheid voor tijdelijk en ingeleend personeel worden in het eindbod vooral overgelaten aan het overleg in de organisaties.

Extra geld

Over het beschikbare extra geld van de Rijksoverheid voor loonsverhoging in de sector Zorg en Welzijn in 2022 kunnen en willen de werkgevers pas later met de vakbonden afspraken maken. Ook de door de bonden voorgestelde aanpak van de negatieve gevolgen van aanbestedingen door gemeenten, is doorgeschoven voor nader overleg.

Ledenpeilingen

Het eindbod wordt neutraal voorgelegd aan onze leden zodat zij kunnen stemmen. Wil jij ook reageren? Word dan lid en stem mee!

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit