CNV-leden geven input voor debat over Jeugdzorg

Binnenkort overlegt de Tweede Kamer over wat er moet verbeteren in de jeugdzorg. Naar aanleiding van een briefadvies van de SER op 21 oktober heeft CNV een brief gestuurd waarin, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, staat wat er moet veranderen in de jeugdzorg.

De brief is tot stand gekomen met input van CNV-leden “Wat steeds weer opvalt is het gebrek aan vertrouwen in de professional, de jeugdzorg wordt bemoeilijkt door ingewikkelde regelgeving en lange procedures. De jeugdzorgprofessionals ervaren de gevolgen daarvan, en maken zich grote zorgen over de kinderen die ze moeten ondersteunen.” Aldus CNV Zorg en Welzijn voorzitter Gaby Perin-Gopie.

Gebrek aan vertrouwen

Een van de oorzaken dat het zo ingewikkeld wordt, is dat na elk incident nieuwe regels en protocollen worden toegevoegd. Uit angst dat het vaker voor gaat komen. Voor jeugdzorgprofessionals voelt dat als een gebrek aan vertrouwen. Tegelijkertijd wordt het werken voor hen onmogelijk als ze continu moeten bewijzen dat zij alle eerder gemaakte fouten niet zullen maken.