CNV: ‘Werk-privébalans ontregeld met voltijdsbonus’

‘Absurd’, noemen de CNV-bestuurders Gaby Perin-Gopie en Daniëlle Woestenberg het voorstel van D66-fractieleider Jan Paternotte om het personeelstekort op te lossen, door mensen met een bonus te verleiden tot voltijds werken. Want veel banen die worden uitgezet in onderwijs, zorg en welzijn zijn nota bene deeltijdbanen. De financiële prikkel, die vooral in deze sectoren en de kinderopvang moet helpen om het gebrek aan personeel in te perken, kreeg voldoende steun van de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Uiterlijk in december moet het plan zijn uitgewerkt, wil een meerderheid van de Kamer. Daarna moeten werkgevers een extraatje kunnen geven aan werknemers die meer uren gaan werken. Volgens Paternotte zijn er mede tekorten omdat veel Nederlanders een kleine deeltijdbaan hebben. Hij kreeg bijval van VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans die hoopt dat ziekenhuizen vrouwen met een bonus kunnen verleiden meer uren te gaan werken als de kinderen het huis uit zijn. Meer werken is echter lang niet altijd mogelijk en al helemaal niet lonend.

Ander probleem

Gaby Perin-Gopie voorzitter CNV Zorg & Welzijn, ziet niets in het plan. ‘Een absurd voorstel’, vindt ze. Vooral omdat vrouwen in de zorg korter werken, maar in de praktijk meer uren maken, juist door datzelfde gebrek aan personeel. ‘En wijkverpleegkundigen, bijvoorbeeld, draaien gebroken diensten. Het is vrijwel onmogelijk om dat fulltime te doen, ook fysiek. En als ze het zouden doen, dient zich volgens haar een ander probleem aan. ‘Mensen die in de zorg werken, worden ook privé aangekeken en bevraagd op mantelzorgtaken. Dat ontlast de rest van de beroepsbevolking die door diezelfde overheid wordt gedwongen meer zorgtaken op te nemen. Met een voltijdsbaan is meer kinderopvang nodig. Die is er niet.

Aan hun lot overlaten

Volgens de CBS werkte in 2021 9,3 miljoen Nederlanders tussen de 15-75 jaar in deeltijd. De helft van de werkzame beroepsbevolking. Gemiddeld duurt een werkweek van een werknemer 30,9 uur. In de zorg en het onderwijs ligt het percentage deeltijders het hoogst.

Ook Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs, kraakt het voorstel van het D66-Kamerlid. ‘Het draait nu om fulltime werken zonder rekening te houden met werk-privébalans. Die raakt zo ontregeld. Aan gezinnen wordt gevraagd om op school bij te springen, sportverenigingen mee te draaien, ouderen te helpen, het verenigingsleven op peil te houden en aan hun eigen preventieve gezondheid werken om vooral tot aan de latere AOW te kunnen werken.

Goed werkgeverschap

Perin-Gopie en Woestenberg vinden dat medewerkers in zorg en onderwijs recht hebben op een plezierige baan, waarbij zij marktconform worden betaald. De menselijke maat dient volgens hen te gelden bij het roosteren en het uitvoeren van de professie, met specifieke aandacht voor meer handen in de klas en aan het bed, kleinere klassen, carrièreperspectief, autonomie in het werk en vitaliteitsbeleid en een goede (betaalbare) regeling voor kinderopvang en mantelzorgtaken. Anders gezegd, het draait niet om meer uren werken om het personeelstekort op te lossen, maar om goed werkgeverschap door het voldoen aan de randvoorwaarden van een aantrekkelijke baan in de publieke sector. Beide bestuurders horen van hun leden dat die het nu al moeilijk vol kunnen houden.